Protocol de colaborare: Centrele Române Eudoxiu Hurmuzachi din București și Cernăuți în...

Protocol de colaborare: Centrele Române Eudoxiu Hurmuzachi din București și Cernăuți în același grai!

Directorul general al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Zvetlana Preoteasa, va semna un protocol de colaborare cu Centrul Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, instituție care va fi inaugurate în data de 10 mai. Prezentă la Cernăuți, Zvetlana Preoteasa va participa la Parada Portului Popular Românesc, la care îşi vor aduce contribuţia artişti amatori și etnici români din oraşul Cernăuţi şi din satele raioanelor Hliboca, Storojineţ, Noua Suliţă şi Herţa, cu populaţie majoritar românească.

Lansarea oficială a Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, în cadrul căruia vor funcţiona Librăria “Mihai Eminescu”, Cafeneaua “Bucureşti” și Departamentele “Învăţământ şi Şcoli”, “Cultură şi Literatură”, va avea loc la orele 14,00. Centrul va fi sfințit de un sobor de preoți, iar la ceremonie vor participa și lideri politici și oameni de cultură din România, Ucraina şi Republica Moldova.

Evenimentul se va incheia cu un spectacol susţinut de interpreţii de muzică populară Ion Paulencu şi Maria Iliuţ din Chişinău, cântăreţii de muzică folk – Maria Gheorghiu din Bucureşti şi Iurie Sadovnic din Chişinău, precum şi de maestrul viorist Nicolae Hacman din Cernăuţi.

Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni este organizat şi functionează ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică proprie, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe şi în coordonarea ministrului delegat pentru Relatiile cu românii de peste hotare.

Institutul are ca scop derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale româneşti, în principal în rândul etnicilor români din cadrul comuniăţilor istorice româneşti din afara teritoriului României şi nu numai.