Acasă Stiri Protocol de colaborare DRP – Societatea de Cultură Macedo-Română

Protocol de colaborare DRP – Societatea de Cultură Macedo-Română

Astăzi, la București, ministrul Angel Tîlvăr și actorul Ion Caramitru au semnat un protocol de colaborare între DRP și SCMR în baza căruia vor fi sprijinite și încurajate activitățile care promovează elementele de identitate românească.

Constituită la București și recunoscută ca persoană juridică prin legea votată de Corpurile Legiuitoare, apoi promulgată prin înaltul Decret domnesc din 15 aprilie 1880, Societatea de Cultură Macedo-Română a lansat o proclamație tuturor românilor din sudul Dunării, chemându-i să învețe limba română și să trăiască în pace cu toate popoarele cu care viețuiesc.

Societatea a funcționat în mod continuu, nefiind desființată de la data înregistrării, ca persoană juridică, însă după căderea țării în mâinile comuniștilor și desființarea de către Ana Pauker a școlilor românești din Balcani și-a întrerupt existența de facto.

Activitatea sa a fost reluată în 1990 sub conducerea lui Hristu Cândroveanu, fiind condusă de marele actor Ion Caramitru.

SCMR militează constant pentru apărarea identității românești a aromânilor, urmărind cu atenție și combătând acțiunile șovine.