Acasă Stiri Provocările de securitate la adresa României și NATO, dezbătute la București

Provocările de securitate la adresa României și NATO, dezbătute la București

Aproximativ 200 de participanți internaționali din 36 de state participă până în 5 august, la ”Defence and Dialogue in Eastern Europe”, cel mai amplu eveniment de tineret NATO din estul Europei.

Dezbaterile se vor axa pe teme de mare actualitate precum securitatea cibernetică, scutul anti-rachetă, enhanced/tailored forward presence, dar și combaterea dezinformării, proiectarea stabilității, relațiile NATO-UE.

Provocările de securitate actuale la adresa România și a țărilor membre NATO vor fi pe agenda discuțiilor evenimentului organizat de Euro Atlantic Diplomacy Society.

Amenințările hibride, campaniile de dezinformare din ultimii ani sau atacurile cibernetice pe scară largă vor fi dezbătute de experți internaționali, dar și oficialități din România în cadrul evenimentului desfășurat sub egida NATO.

Printre vorbitori se numără Alexandru Victor Micula, secretar de Stat în cadrul MAE, generalul maior Paul Hurmuz, locțiitorul Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare din MapN, James Mackey, șeful Departamentului de Integrare, Parteneriat și Cooperare Euro-Atlantică din cadrul Diviziei Afaceri Politice și Politici de Securitate a NATO, David Schlaefer, ofițer politic și șef adjunct interimar al Ambasadei SUA la București, dr. Raed Arafat, secretar de Stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Kimberly Zenz din partea Consiliului Atlantic din Statele Unite, precum și reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe și formatori de opinie români.

Evenimentul va include și o simulare de proces decizional NATO dedicată tinerilor, cu scopul de a-i familiariza pe aceștia cu agenda și contribuția Alianței de-a lungul timpului la asigurarea păcii în Europa. De asemenea, evenimentul și dorește să sublinieze importanța unității, transparenței și valorilor democratice în vederea dezvoltării de soluții eficiente și strategice pentru membrii Alianței.

Dezbaterile se vor desfășura la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” (1-2 august), participanții vor face o vizită de studiu la Statul Major al Forțelor Terestre (2 august) și vor interpreta rolul de diplomat al unui stat membru/partener NATO în cadrul unei simulări de amploare ce va avea loc la JW Marriott Grand Hotel Bucharest (3-4 august).

Euro Atlantic Diplomacy Society este o ONG cunoscută pentru numeroasele proiecte de tineret pe care le-a realizat cu susținerea NATO, atât în România (Sibiu și Cluj-Napoca) cât și în străinătate în țări precum Belgia, Muntenegru, Letonia și Suedia. Proiectul este organizat și anul acesta cu susținerea NATO, dar și a Ambasadei SUA în România, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, Departamentul pentru Situații de Urgență și cu patronajul Ministerului Afacerilor Externe, beneficiind de sprijinul Academiei de Studii Economice și  Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”.