Punctul de trecere a frontierei terestre dintre Turcia și Irak este închis

Punctul de trecere a frontierei terestre dintre Turcia și Irak este închis

Autorităţile turce au închis punctul de trecere a frontierei Habur – Ibrahim Khalil (dintre Turcia şi Regiunea Kurdistan, Irak), din cauza operaţiunilor militare desfăşurate în localităţile situate în apropierea frontierei terestre (Sirnak, Silopi, Cizre, Nusaybin), informează Ministerul Afacerilor Externe, avertizându-i adin nou pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze înspre/dinspre Regiunea Kurdistan – Irak, prin Turcia. MAE menţionează că există posibilitatea ca punctul de trecere a frontierei (PTF) să rămână închis pe o perioadă nedeterminată. Având în vedere imprevizibilitatea închiderii/redeschiderii punctelor de trecere a frontierei dintre Regiunea Kurdistan, din Irak şi Turcia, se recomandă cetăţenilor români evitarea deplasărilor în zonă.

De asemenea, ca practică generală, autoritățile vamale irakiene din punctul de trecere a frontierei Ibrahim Khalil rețin documentele de călătorie ale cetățenilor străini care intră în Regiunea Kurdistan-Irak la volanul automobilelor care au o dată de producție mai veche de un an de la data intrării. Imediat după reținerea documentului de călătorie, autorităţile vamale irakiene eliberează un document care atestă permisiunea de ședere legală în acest teritoriu. Reţinerea documentelor de călătorie ale cetăţenilor străini reprezintă garanţia că automobilele vor fi scoase ulterior din Regiunea Kurdistan şi că nu vor fi vândute ilegal în acest spaţiu.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, recomandări de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.