Acasă International „Q&A – Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate”

„Q&A – Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate”

Alegătorii români din străinătate care doresc informaţii despre condiţiile de exercitare a dreptului de vot la alegerile generale din decembrie 2016 au la dispoziție un material informativ „Q&A – Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate”lansat de Ministerul Afacerilor Externe. Materialul menţionat oferă răspunsuri simple şi clare la cele mai frecvente întrebări pe care alegătorii români din străinătate le au cu privire la votul în străinătate, cum ar fi:

  • Cum votez prin corespondenţă?
  • Dacă m-am înscris în Registrul electoral cu opțiunea votului prin corespondență și am confirmat primirea materialelor de vot însă mă răzgândesc și doresc să votez la secție, este posibil?
  • Dacă am domiciliul în România şi mă aflu ca turist în străinătate, la momentul votului, îmi pot exercita dreptul la vot?
  • Care sunt actele de identitate românești pe baza cărora pot vota la alegerile parlamentare din 2016?
  • Cine poate vota în străinătate?
  • Câte secţii de votare sunt organizate în străinătate ?
  • Dacă am domiciliul sau reşedinţa în străinătate (ex. Spania) şi în ziua votului mă aflu în alt stat decât statul de reşedinţă, tot în străinătate (ex. Italia) pot vota?

Pentru identificarea celei mai apropiate secţii de votare, MAE a publicat Harta interactivă a secţiilor de votare in străinătate disponibilă

De asemenea, a fost publicată și Lista integrală a celor 417 secţii de votare din străinătate, înfiinţate prin Hotărârea Nr. 43/2016 a Autorităţii Electorale Permanente.

Pentru informaţii suplimentare cu privire la exercitarea dreptului de vot, alegătorii români din străinătate au la dispoziţie materialul informativ realizat de MAE, intitulat Ghidul alegătorului român din străinătate, disponibil la linkul: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/2016.11.18_ghidul_alegatorului_roman_din_strainatate.pdf

De asemenea, informații utile privind votul în străinătate sunt disponibile pe pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe, la secţiunea dedicată alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016 (http://www.mae.ro/parlamentare-2016), precum și pe site-urile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României.

 

Articolul precedentCalendarul dezbaterilor publice în pregătirea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene
Articolul următorSeară literară dedicată poemelor din spațiul concentraționar