Acasă Cultura / Culte Radu Beligan – „bun național”

Radu Beligan – „bun național”

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost prezent sâmbătă alături de maestrul Radu Beligan, în Piața Timpului din București la inaugurarea “Gongului Thaliei” amplasat pe Aleea Celebrităților, un simbol al teatrului care semnifică longevitatea și evoluția spirituală a slujitorilor scenei. Evenimentul a marcat 200 de ani de istorie a teatrului în București.

            Bucureștenii au avut astfel ocazia de a-l aplauda și sărbători pe maestrul Radu Beligan, la împlinirea vârstei de 95 de ani de viață și 75 de ani de carieră.

            “La mulți ani, maestre, mulțumim că existați! Mulțumim că ne bucurați. Să vă dea Dumnezeu sănătate și să aniversăm în continuare! Știu că odată v-ați exprimat că sunteți legat ombilical de România. Eu vă spun că dumneavoastră sunteți pentru noi un bun național. Sunteți un simbol, un model pe care îmi doresc ca mulți dintre noi să-l înțeleagă și să-l urmeze. Ne înclinăm cu tot respectul în fața carierei dumneavoastră. Flacăra cu care ați ars pentru acest neam, maestre, face ca toți cei de aici și din întreaga țară să vă sărbătorească și să vă spună din suflet un cald La mulți ani! Vă iubim și vă respectăm, maestre!” i-a spus primarul general longevivului şi talentatului actor.

            “Astăzi împlinesc 95 de ani, aproape un secol petrecut în slujba Thaliei. Nu mă întrebați când a trecut, pentru că în teatru, timpul este relativ. Anii trec adesea ca niște clipe, iar clipele se scurg adeseori mai greu ca anii. Cert este că, după tot acest timp, pot să afirm cu evidentă satisfacție că nobila meserie căreia mi-am dedicat existența este în continuare la loc de cinste în sufletele românilor. Este normal să fie așa. Teatrul este locul binecuvântat unde oamenii pot trăi și visa, locul unde, odată ce s-a bătut gongul, ia naștere miracolul. Vreau să mulțumesc din inimă domnului primar general, Sorin Oprescu, prietenul meu, și tuturor celor care au contribuit la înălțarea acestui monument chiar pe locul unde, în urma cu 200 de ani, a avut loc prima reprezentație teatrală din Țara Românească. Sper ca el să dăinuie pentru mult timp de acum înainte, pentru înfrumusețarea minunatei noastre urbe și, mai ales, pentru cinstirea artei”, a spus Radu Beligan.

            Gongul Thaliei, amplasat pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului, face parte din Programul Primăriei Municipiului București care vizează valorificarea estetică a orașului, crearea punctelor de atracție și de promenadă.

            Monumentul reprezintă o recunoaștere a excelenței și se adaugă Piațetei Regelui, Piațetei Francofoniei, Zonei dedicată artiștilor din Centrul Vechi unde este bustul lui Gheorghe Dinică, spațiului public din fața magazinului Eva unde, cu ocazia deschiderii Festivalului Enescu din acest an, a fost amplasată statuia marelui compozitor George Enescu.

            Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în Galbeni (Filipești) din judeţul Bacău. Este un artist cu o bogată activitate în teatru, film de televiziune și radio, actor și regizor cu un repertoriu complex, clasic și modern, fiind considerat unul dintre discipolii actriței Lucia Sturdza Bulandra și al scriitorului Eugen Ionescu. A interpretat roluri celebre din literatura română și universală precum: Leon Saint Pe – „Egoistul” de Jean Anouilh; Ianke – „Take, Ianke și Cadâr” de Victor Ion Popa, Guglielmo – „Numele trandafirului” de Umberto Eco, Herb Tucker – „Poveste din Hollywood” – Neil Simon, Domenico – „Filumena Marturano” de Eduardo De Fillippo, Chereea – „Caligula” de Albert Camus, Romulus – „Romulus cel Mare” de Friedrich Dürrenmatt, Richard al III-lea – „Richard al III-lea” de William Shakespeare, Robespierre – „Danton” de Camil Petrescu, Mel – „Prizonierul din Manhattan” de Neil Simon, George – „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee, Trinculo – „Furtuna” de William Shakespeare, Agamemnon Dandanache – „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, Hlestakov – „Revizorul” de Nikolai Vasilievici Gogol, Romeo – „Romeo și Julieta de William Shakespeare etc.

Radu Beligan este membru de onoare al Academiei Romane din anul 2004, iar în martie 2011 a primit o stea pe Aleea Celebrităților din București. (sursa foto: ziarulmetropolis.ro)