Acasă Stiri „RAIL ACTION WEEK”

„RAIL ACTION WEEK”

 

În perioada 26 septembrie – 3 octombrie a.c., poliţiştii secțiilor regionale de poliţie transporturi au desfășurat acțiunea „RAIL ACTION WEEK”, care s-a derulat la nivel european, sub egida RAILPOL.

Polițiștii, împreună cu reprezentanți ai instituțiilor partenere, au verificat 1.490 de persoane și 1.224 de autovehicule, în zona a 613 treceri la nivel cu calea ferată.

De asemenea, au fost testați pentru detectarea consumului de alcool 76 de mecanici de locomotivă și 180 de alte persoane cu atribuții pe linie de siguranță feroviară, fiind depistat un singur caz în care să fie confirmat consumul de alcool.

În cadrul acțiunii, au fost constatate 29 de infracțiuni, fiind sancționate contravențional, pentru traversarea căii ferate prin locuri interzise, 73 de persoane.

Pe parcursul activităților, au fost semnalate 4 distrugeri aduse echipamentelor de semnalizare și echipamentelor esențiale pentru siguranța traficului feroviar.

Totodată, au fost efectuate 310 verificări în zone de siguranță considerate critice (tuneluri, pasarele, poduri etc.).

Împreună cu pompieri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost efectuate 32 de controale ale unor transporturi feroviare de mărfuri periculoase, nefiind constatate nereguli.

Polițiștii au desfășurat activități de patrulare în stațiile de cale ferată, fiind întreprinse 156 de măsuri de informare a călătorilor cu privire la pericolele la care se expun, prin nerespectarea prevederilor legale aplicabile în domeniul transportului feroviar de persoane și a celor care vizează zona de siguranță feroviară.

Au mai fost desfășurate 97 de activități de informare, precum și 201 alte activități informativ-educative și/sau instruiri ale personalului C.F.R.

 

Sindicatele din Europa cer șefilor de state și de guverne măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai

 

Directiva privind salariul minim și negocierile colective a primit ieri aprobarea finală după un proces legislativ de doi ani și o campanie lungă a sindicatelor.

România, la fel ca toate statele membre, trebuie acum să ia măsuri pentru a avea legi și practici în vigoare la timp astfel încât să fie respectat termenul de doi ani pentru transpunerea directivei.

Directiva a fost adoptată oficial la întâlnirea miniștrilor de Finanțe din cadrul Consiliului Europei. Confederația Europeană a Sindicatelor a făcut un apel ca statele membre să urmeze imediat exemplul Germaniei, prin creșterea salariilor. Germania s-a aflat printre statele membre UE în care salariul minim a fost stabilit sub pragul UE de risc de sărăcie (60% din salariul median național), precum și sub 50% din salariul mediu.

La 1 octombrie, Germania și-a majorat salariul minim de la 10,45 euro pe oră la 12 euro pe oră, o creștere a salariului cu 15% pentru 6,64 milioane de lucrători.

Directiva va însemna că statele membre vor trebui să verifice caracterul adecvat al salariilor minime legale, ținând cont de puterea de cumpărare și de costul vieții. La nivel național, valoarea salariului minim acoperă doar jumătate din costurile de trai și este nevoie de creșteri rapide și susținute pentru a asigura un nivel adecvat al salariilor.

Statelor membre li se va cere să promoveze negocierea colectivă și să combată distrugerea sindicatelor, iar în țările cu o acoperire a negocierilor colective sub 80% va trebui să elaboreze un plan de acțiune pentru a sprijini negocierea colectivă. Reamintim aici că în România, nivelul de acoperire al negocierilor colective este în prezent foarte scăzut, doar 20% dintre lucrători beneficiind de prevederile unui contract colectiv de muncă. Astfel modificarea Legii dialogului social (L62/2011) pentru deblocarea negocierilor colective la toate nivelurile este urgentă, aceasta fiind și un jalon în cadrul PNRR, cu termen până la sfârșitul anului.

Implicarea sindicatelor în stabilirea și actualizarea salariilor minime statutare trebuie consolidată.

O cerință pentru companiile care primesc contracte de achiziții publice de a respecta dreptul de organizare și negociere colectivă în conformitate cu Convențiile Organizației Internaționale a Muncii nr. 87 și nr. 98.

Secretarul general adjunct al Confederației Europene a Sindicatelor, Esther Lynch a spus: „Această zi marchează sfârșitul unui proces legislativ îndelungat, dar nu se poate sărbători până când această directivă nu va aduce bani în buzunarele oamenilor.”

„Nu există absolut nicio scuză pentru ca statele membre să aștepte doi ani pentru a oferi un salariu decent, criza costului vieții cere ca guvernele să intervină imediat.”

„Guvernele ar trebui să urmeze exemplul Germaniei și să adopte măsuri acum pentru a crește salariul minim legal și, de asemenea, pentru a promova negocierile colective ca cea mai bună modalitate de a asigura o remunerație cu adevărat echitabilă”.

De asemenea, vineri, pe 7 octombrie, are loc la Praga reuniunea informală a Consiliului European. CNS Cartel ALFA a transmis o scrisoare Președintelui Klaus Iohannis, despre necesitatea de  a susține adoptarea de măsuri urgente la nivelul Uniunii Europene pentru combaterea crizei costurilor de trai, anunță CNS Cartel Alfa.