Acasă România Recensământul populației și locuințelor s-a încheiat. Datele finale – la sfârșitul anului...

Recensământul populației și locuințelor s-a încheiat. Datele finale – la sfârșitul anului 2023

Primul recensământ realizat integral on-line în România s-a încheiat duminică, 31 iulie, dar primele rezultate vor fi publicate în decembrie 2022, anunță Institutul Național de Statistică. În total s-au înregistrat 18,15 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 95,4% din populația rezidentă estimată la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane).

În 9 județe, populația recenzată o depășește pe cea estimată (Vrancea -109%, Bistriţa-Năsăud – 106,8%, Botoşani – 105,9%, Călăraşi – 102,2%, Teleorman – 101,4%, Olt – 101,3%, Gorj – 101%, Sălaj – 100,8% şi Neamţ – 100,7%).

În celelalte județe numărul chestionarelor completate pentru persoane a fost sub cel estimat, în trei cazuri (Iași, Timiș și București)- chiar sub 90% din valorile estimate.

Rezultatele complete și finale vor fi publicate la finalul anului 2023.

„După încheierea perioadei de colectare a datelor, conform art. 22 din O.U.G nr 19/2020, se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuinţele şi clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice şi administrative, pentru acele unităţi statistice pentru care nu există un formular completat cu date, în conformitate cu metodologia prevăzută la art. 9 alin. (4)”, se arată în comunicat.

Imputarea prin metode statistice reprezintă inserarea unei valori artificiale, dar plauzibile, cu privire la o anumită variabilă într-o înregistrare individuală care există deja într-o bază de date, dar care nu conține această valoare sau conține o valoare care nu este considerată plauzibilă.(conform art. 1, lit. p) din OUG nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021)

Recensămintele oferă date utile referitoare la populaţia rezidentă în ţară (care ne va indica locul ocupat de România în ierarhia Uniunii Europene) și, prin defalcarea datelor la până la nivel de localitate, vor fi stabilite fondurile pe care UAT-urile le pot primi de la bugetul de stat. De asemenea, în funcție de analizele care se pot face pe baza datelor recensământului ori coroborate cu datele altor instituții, specialiștii pot construi politici publice pentru mai multe domenii (educație – necesarul de școli, de cadre didactice, sănătate – densitatea unităților medicale, nevoia de specialiști într-un anumit domeniu, într-o anumită zonă sau regiune, infrastructura etc.).

Recensământul 2021 a fost al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea de după 1989.