Recital de pian susținut de Vlad Dimulescu la Ankara

Recital de pian susținut de Vlad Dimulescu la Ankara

Foto: ICR

În contextul marcării Zilei Culturii Române, ICR Istanbul lansează invitația la un recital inedit, semnat de prof. dr. Vlad Dimulescu, o seară care va aparține în totalitate muzicii și partiturilor compuse pentru pian.

Evenimentul va fi realizat împreună cu Ambasada României la Ankara și va avea loc în data de 16 ianuarie 2018, de la ora 19.00, în sala de concerte a Orchestrei Simfonice Prezidențiale din Ankara.

Născut la Braşov în 1962, Vlad Dimulescu a început studiul pianului la Liceul de Muzică din Braşov cu profesoarele Margot Marinescu și Mira Popescu și, în paralel, cu profesoarele Ana Pitiș și Ioana Minei. Pianistul și-a continuat studiile la Conservatorul de Muzică „C. Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de pian a prof. dr. Constantin Ionescu-Vovu, clasa de muzică de cameră a prof. dr. Petre Lefterescuşi la clasa de acompaniament a prof. dr. Martha Joja.

În iunie 2000, Vlad Dimulescu a obţinut titlul de Doctor în Artă cu teza „Repere de belcanto în pianistica chopiniană”, sub îndrumarea prof. dr. Valentin Timaru, la Academia de muzică din Cluj.

În prezent, Vlad Dimulescu este profesor la catedra de pian a Universității Naționale de Muzică din București, dar şi şeful acesteia. Din 2012, pianistul este și directorul Departamentului de Instrumente cu claviatură și Muzică de Cameră.

Vlad Dimulescu s-a remarcat de la vârsta de 14 ani, anunțând astfel începutul unei cariere frumoase de pianist, fiind solist al Orchestrei Simfonice din Braşov, sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galaţi. A urmat o susţinută activitate artistică în majoritatea centrelor muzicale ale ţării.

Vlad Dimulescu a fost membru în juriile concursurilor internaţionale: ”ProPiano”Bucureşti, ”Carl Filtsch”Sibiu, ”Seiler” Sofia, ”V.Giuleanu” Bucuresti, ”Gradus ad Parnassum” Bucuresti, ”W.A.Mozart” Targoviste, ”ENKOR Piano competition”, ”Lions European Competition”.

Programul recitaluluidin data de 16 ianuarie 2018 cuprinde:Paul Constantinescu-Toccata,Constantin Silvestri – Piesă de concert Op.25, nr.3, George Enescu – Sonata Op.24 nr.1 (fa # minor), Frédéric Chopin – Balada nr.1 op.23 (sol minor)și Frédéric Chopin – Sonata nr.2 op.35 (si bemol minor).

Pentru ICR Istanbul, principalul argument pentru organizarea acestui recital deosebit este acela al marcării unui eveniment major de diplomație publică, Ziua Culturii Naționale, împreună cu Ambasada României în Republica Turcia. Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, reprezintă data de naştere a poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889) și a fost instituită prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010.

Prin organizarea unui astfel de recital, ICR Istanbul urmăreşte punerea în prim plan a valorilor culturii naționale, a muzicii românești, a interpreților, prin evidenţierea reprezentativităţii culturale şi identitare româneşti, dar și crearea de noi punți pe plan muzical între artiști din cele două țări, România și Turcia.