Recital de poezie şi muzică românească la Madrid

Recital de poezie şi muzică românească la Madrid

Ziua Mondială a Teatrului, Guvernul Regiunii Madrid a organizat, ieri, cea de-a opta ediţie a „Nopţii Teatrelor”, proiect dedicat teatrului, dansului şi muzicii, cu această ocazie având concerte, spectacole de teatru şi dans, conferinţe în peste 100 de spaţii alternative, săli de concerte şi spaţii dedicate spectacolelor de teatru, însumând mai mult de 200 de activităţi.

 Cu această ocazie, la Fundaţia Lázaro Galdiano sala Auditorio a avut loc un recital de poezie şi muzică, în limba română, susținut de actorul Ion Caramitru şi clarinetistul Aurelian-Octav Popa.

Acesta este un spectacol inedit, care include selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet. Grosul operei lui Eminescu se afla în celebra lui ladă cu care umbla pe unde se muta şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii“, afirmă Ion Caramitru.

Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonică şi este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie, ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot întâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite” , consideră Aurelian-Octav Popa.