Acasă Cultura / Culte Recital extraordinar dedicat compozitorului Ciprian Porumbescu la Veneția

Recital extraordinar dedicat compozitorului Ciprian Porumbescu la Veneția

Consulatul General al României la Trieste și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează un recital-concert, joi, 4 mai 2023, de la ora 18.00 la Castello di Spilimbergo, Palazzo Tadea, Piazza Castello, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea și 140 de ani de la moartea compozitorului român Ciprian Porumbescu (1853-1883), unul dintre cei mai celebri compozitori români din toate timpurile. Recitalul-concert va fi susținut de violonista Clara Cernat și pianistul-compozitor Thierry Huillet, muzicieni de talie internațională, care au o carieră remarcabilă, fiind prezenți pe unele dintre cele mai prestigioase scene europene.

Recitalul-concert își propune să prezinte publicului italian și comunității românești din nordul Italiei un clasic al muzicii românești, valorile culturale ale unor muzicieni talentați, care și-au demonstrat pe deplin valoarea artistică pe marile scene europene. Evenimentul muzical este, de asemenea, o ocazie binevenită de a spori aprecierea și bucuria culturală, în special a muzicii clasice românești, precum și de a consolida cooperarea cu municipalitățile în care comunitatea românească este perfect integrată în țesutul social al orașului.

Clara Cernat a debutat la vârsta de 15 ani ca solistă a Orchestrei Simfonice din Arad şi a avut o evoluţie muzicală rapidă şi excepţională, care a culminat cu obţinerea a cinci premii internaţionale, în Franţa, Germania şi Italia, o activitate concertistică prolifică şi numeroase înregistrări. Reprezentantă a marii şcoli româneşti de vioară, Clara Cernat a fost discipola lui Ştefan Gheorghiu la Academia de Muzică din Bucureşti, obţinând numeroase premii pentru discipline variate: vioară, muzică de cameră, analiză, armonie, istoria muzicii, folclor etc. După câştigarea, printre altele, a premiului I în cadrul concursurilor internaţionale Città di Andria şi J. S. Bach, a premiului al II-lea şi a premiului special Mozart la concursul internaţional Kloster Schöntal, Clara Cernat şi-a început cariera solo, interpretând principalele concerte de vioară (Ceaikovsky, Bruch, Mendelssohn, Saint-Saëns, Mozart etc) alături de orchestrele filarmonice din România. De asemenea, este o violonistă şi violistă extrem de apreciată în muzica de cameră şi o interpretă recunoscută a pieselor enesciene.

Thierry Huillet a fost admis la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris la vârsta de 15 ani şi a obţinut, trei ani mai târziu, o diplomă în pian, muzică de cameră şi acompaniament vocal. A câştigat numeroase premii internaţionale, printre care premiul I Robert Casadesus la Cleveland International Piano Competition S.U.A, premiul Busoni şi o distincţie în cadrul Competiţiei internaţionale de pian de la Tokyo. A susţinut sute de recitaluri şi concerte cu orchestră şi a înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande şi Radiodifuziunea Română. A fost invitat să interpreteze principalele concerte de pian cu orchestre faimoase şi a susţinut recitaluri în Franţa, S.U.A., Japonia, Italia, Spania, Austria, Malaezia şi România. Lucrările compuse de Thierry Huillet au fost cântate în multe ţări, la numeroase festivaluri, de către mari muzicieni. Lucrările de compoziţie ale lui Thierry Huillet sunt publicate la Editions Alphonse Leduc, Paris.