Recital românesc la Paris de Ziua Culturii

Recital românesc la Paris de Ziua Culturii

DISTRIBUIȚI
Foto: ICR

Luni, 15 ianuarie 2018,  începând cu orele 19.30, în Sala bizantină a Palatului Béhague, (reședinţa Ambasadorului României în Franţa), va avea loc un concert cu ocazia Zilei Culturii Românești.

Programu va cuprinde  capodopere muzicale ale secolelor XX și XXI, pentru a marca, la începutul acestui an 2018, Centenarul României moderne, ca și cel al morţii compozitorului Claude Debussy. În centrul programului se situează compoziţii inspirate din folclorul românesc.

Recitalul va fi susținut de panista Suzana Bartal și violonistul Virgil Boutellis-Taft.

Considerat un « violonist fără pereche », cu un « temperament de foc », Virgil Boutellis-Taft concertează regulat ca solist sau în formaţii camerale în Europa și Statele Unite, în special la Carnegie Hall din New York (noiembrie 2016). Este de asemenea invitat la mari festivaluri internaţionale precum Bowdoin (USA), Eilat și Red Sea-Valery Gergiev (Israel), Valdres (Norvegia), Prussia Cove (Marea Britanie), Les Violons de légende, Clairvaux, La Roque d’Anthéron, la Folle journée (Franţa).

A concertat în special cu Dayton Philharmonic Orchestra, Springfield Symphony Orchestra, Emeritus Chamber Orchestra din Israel, Sinfonia Varsovia.

Din 2012, Virgil este laureat al Fundaţiei Banque Populaire. CD-ul său « Entre Orient et Occident » (Intre Orient și Occident), înregistrat cu pianistul Guillaume Vincent, a apărut în octombrie 2016 la Evidence Classics/Harmonia Mundi. Virgil cântă la vioara Domenico Montagnana « ex Régis Pasquier » Veneţia 1742.

Interpretarea Suzanei Bartal este descrisă de Bonner Anzeiger ca având « un tușeu impecabil și o precizie absolută ». Este laureată a prestigiosului concursNew York Concert Artists Concerto Competition în 2013. A concertat în săli prestigioase precum Beethoven-Haus din Bonn, lSalle Pleyel și Radio France la Paris, Merkin Hall la New York sau Milton Court la Londra.

Suzana Bartal a realizat înregistrări la France Musique sau West Deutscher Rundfunk (WDR). A fost invitată să concerteze în cadrul unor evenimente importante, cum sunt Opera din Vuchy, Festivalul « Classique au Vert » de la Paris, Palazzetto Bru Zane din Veneţia, Kaposvar Chamber Music Festival sau la Schloss Elmau.

A concertat în numeroase ţări : Franţa, Germania, Ungaria, România, Spania, Italia, Belgia, Olanda, Marea Britanie, Statele Unite, China, Japonia. Primul său album, dedicat muzicii lui Schumann, a apărut în martie 2016 la Paraty (Harmonia Mundi distribution) și a fost primit foarte călduros de presă (Diapason, « Coup de coeur » Radio France Internationale, France Musique, Radio Classique…)

Suzana este de asemenea interpreta entuziastă a muzicii contemporane și a colaborat cu numeroși compozitori ai zilelor noastre, cum sunt Thomas Adès sau Eric Tanguy.

Suzana Bartal s-a născut la Timișoara în 1986, unde studiază pianul la Colegiul naţional de artă din Timișoara. In 2005, își continuă studiile în Franţa, la Conservatorul naţional al regiunii Rueil-Malmaison. Se perfecţionează apoi la Academia Ravel din Saint-Jean-de-Luz.

Intrare este liberă, iar accesul se va face cu  rezervare obligatorie la 01 47 05 15 31 sau institut@institut-roumain.org.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.