Redacția emisiunilor în limba română de la Radio “Ucraina Internaţional”, din nou...

Redacția emisiunilor în limba română de la Radio “Ucraina Internaţional”, din nou în pericol

 Redacția emisiunilor în limba română de la radio “Ucraina Internaţional”, din nou în pericol. Pentru a doua oară în acest an, conducerea Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei şi a Postului de radio “Ucraina – Internaţional” cere conducerii Companiei Naţionale de Radiodifuziune  ”reorganizarea” redacție în limba română.

Conform unui document semnat de Taras Avrahov, directorul General al Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei, înaintat Comitetului de stat al Ucrainei pentru Televiziune şi Radiodifuziune se cere transferarea redacției în limba română la Cernăuţi, în cadrul Companiei regionale de stat de tele – radio – difuziune, unde există deja o redacţie în limba română. Prin acest ”transfer” vor dispărea cele 4 ore şi 25 de minute de emisiuni în limba română realizate zilnic de redactorii emisiunilor în limba română la radio “Ucraina – Internaţional”.

Conform www.promptmedia.ro, în primăvara acestui an a mai existat o tentativă de închidere a redacției în limba română, finalizată, în urma protestelor publice ale organizațiilor maa-media, cu reducerea cu 25% a numărului de jurnalişti carelucrau în redacţia românească. Redacția în limba română cere, din nou sprijinul preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovyci, prim ministrului Mykola Azarov, preşedintelui Radei Supreme a Ucrainei, Volodymyr Rybak,  secretarului Consiliului Naţional de securitate şi apărare a Ucrainei, Andrii Kliuev, preşedintelui Comitetului de stat pentru televiziune şi radiodifuziune al Ucrainei, Olexandr Kurdinovyci, și organizațiilor jurnaliștilor pentru a sprijini păstrarea redacţiei în limba română din cadrul RUI, protejând astfel dreptul unei minorități la informare în limba maternă.