Acasă Cultura / Culte „Reeducarea de la Pitești – Drama unei generații” proiectat în încheierea Festivalului...

„Reeducarea de la Pitești – Drama unei generații” proiectat în încheierea Festivalului PROPATRIA

Joi, 16 decembrie 2021, ora 17:30, la Biblioteca Franco Basaglia din Roma (Via Federico Borromeo 67), Accademia di Romania in Roma, Fundația Culturală Memoria – Filiala Argeș, Asociația culturală româno-italiană Propatria din Roma și Biblioteche di Roma, organizează proiecția filmului documentar„Reeducarea de la Pitești – Drama unei generații”, realizat de cunoscuta și apreciata regizoare și jurnalistă Lucia Hossu Longin. Evenimentul de închidere a celei de-a XI-a ediții a Festivalului Internaţional Propatria – Tinere Talente Românești este un omagiu adus memoriei victimelor Revoluției Române din 1989 și rezistenței anti-comuniste.

Accesul publicului, conform reglementărilor în vigoare, se va efectua doar pe bază de rezervare la adresa de email accadromania@accadromania.it. Participarea la eveniment se va face pe baza prezentării Certificatului Digital European COVID (Green Pass), în format digital sau tipărit, ori prezentând rezultatul negativ al unui test antigen sau molecular efectuat cu maximum 48 ore înainte, precum și a unui document de identitate valabil. Dispozițiile nu se aplică copiilor sub 12 ani. În interiorul sălii de concert este obligatorie purtarea măștii de protecție.

***

„Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii” Început la Suceava, „Experientul” este transferat în decembrie 1949 la închisoarea de la Pitești, un spațiu de detenție destinat studenților. Cel care a condus desfășurarea acestui experiment sinistru este Eugen Țurcanu, fost student la Iași, fost legionar, membru PMR la data arestării. Țurcanu a fost ales să pună în practică metodele de tortură în vederea demascării. Inițiatorul acestui experiment este Alexandru Nicolschi, șeful Securității. Pe lângă bătăile înfiorătoare administrate regulat, deținuții au fost siliți să se tortureze reciproc, cu scopul de a distruge orice convingere, orice loialitate de dinaintea încarcerării. Grupele de bătăuși conduse de Țurcanu i-au forțat să participe la sesiuni de instruire politică, de obicei acompaniate de abuzuri fizice și îndemnuri la demascare pentru diferite abateri, unele reale, dar marea majoritate inventate. Obiectivul lor era ca victima să cedeze psihic, transformându-se într-un supus total, dedicat regimului.

Lucia Hossu-Longin, născută în 1941 la Brăila, este regizor de telviziune, autoare de cărți și producătoare de filme documentare, membru al Academiei Europene de Film și vicepreședinte al Fundației Academia Civică, fundație care administrează Muzeul Memorial de la Sighet. Pentru valoarea profesională, socială și culturală a activității sale de peste un deceniu, a primit diferite premii și distincții de la Academia Română, de la Uniunea Națională a Cineaștilor, a fost decorată de Președintele României cu Ordinul Merit Cultural în grad de Cavaler și de M. S. Regele Mihai I al României cu Ordinul Coroanei Române în grad de Cavaler.

Festival realizat de: Asociația culturală româno-italiană „Propatria” din Roma