“Reforma justiției și lupta împotriva corupției în perspectivă europeană”, tema primului Forum...

“Reforma justiției și lupta împotriva corupției în perspectivă europeană”, tema primului Forum România- Republica Moldova în domeniul Justiției

Ministerul Justiției din România împreună cu Ministerul Justiției din Republica Moldova organizează în perioada 10 – 11 noiembrie 2016, la Chișinău, Forumul România – Republica Moldova în domeniul Justiției – “Reforma justiției și lupta împotriva corupției în perspectivă europeană”.

Aflat la prima ediție, forumul își propune să se constituie în principala platformă de comunicare în domeniul justiției care să conducă la dezvoltarea cooperării bilaterale în acest domeniu, înlăturarea eventualelor sincope, dar și sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova și Justiției din această țară, prin continuarea reformelor în domeniul Justiției, a luptei împotriva corupției. Evenimentul va fi deschis de ministrul Justiției din România, Raluca-Alexandra Prună, ministrul Justiției din Republica Moldova, Vladimir Cebotari, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Candu, și ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

La forum vor participa reprezentanți ai principalelor instituții din domeniul justiției și ai societății civile  din cele două state: Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Direcția pentru Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism,  Agenția Națională de Integritate, Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație şi Justiție, Curtea Constituțională, Administrația Națională a Penitenciarelor, Direcția Națională de Probațiune, Autoritatea Națională pentru Cetățenie, Uniunea Națională a Barourilor din România, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Curtea Supremă de Justiție, Centrul Național Anticorupție, Autoritatea Națională de Integritate, Uniunea Avocaților, Corpul notarilor publici, Inspectoratul Național de Probațiune.

În luna august, miniştrii Justiției din România și Republica Moldova au semnat la Chişinău un Acord de cooperare între cele două ministere ale Justiției. Documentul trasează Planul de acţiuni între cele două autorități publice în perioada 2016-2018. Prin intermediul acestuia se urmăreşte susţinerea parcursului european al Republicii Moldova şi identificarea de noi posibilități pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două state în domeniul justiției.

Cu ocazia semnării Acordului, ministrul Raluca Prună a declarat că ”relaţia cu Republica Moldova este una privilegiată și strategică. Suntem obligaţi să conlucrăm efectiv şi gradual. România nu are lecţii de dat, dar are foarte multă experienţă de împărtăşit”.

Este cel de-al doilea Acord de cooperare între ministerele Justiției din România şi Republica Moldova, primul fiind semnat în mai 2010.