Acasă Cultura / Culte „REGINA SOLDAT”, expoziție de fotografie la TNB

„REGINA SOLDAT”, expoziție de fotografie la TNB

Asociația România Culturală (ARC), Institutul Cultural Român și Teatrul Național „I. L. Caragiale” organizează marți, 19 decembrie 2017, ora 18.00, vernisajul expoziției de fotografie „REGINA SOLDAT” ce va avea loc în Foaierul Sălii Studio.

Vor lua cuvântul Ion Caramitru, director TNB, George Călin, Ambasador cultural Convenția ONU – Geneva, Mirel Taloș, vicepreședinte ICR, conf. univ. dr. Ștefan Popescu și drd. Anca Beatrice Todireanu, președintele ARC și curatorul proiectului expozițional.

În cele 45 de panouri fotografice este înfățișată Suverana României, cea care a vrut să se identifice cu suferința poporului român,  în timpul Primului Război Mondial, s-a implicat intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente și nu numai.

Este singura Regină care, în acele vremuri grele, nu a cunoscut frica de gloanțe, de bombe și nici măcar de epidemii, ea fiind prezentă zilnic în spitalele de campanie pentru a-i alina pe cei suferinzi, pentru a împărţi medicamente, mâncare şi pături soldaţilor răniţi sau bolnavilor de tifos. Și nu s-a oprit aici! Îmbrăcată în nelipsita uniformă de soră medicală, Suverana noastră a mers chiar și pe front, coborând fără frică în „tranșeele morții” pentru a-și încuraja soldații!

Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial, generalul Prezan a decorat-o cu medalia de război – Virtutea Militară clasa I, iar contele de Saint Aulaire -ministru plenipotenţiar al Franţei pe lângă regele Ferdinand al României, i-a dăruit Medalia de aur a Epidemiilor și Crucea de Război (La Croix de Guerre). De atunci, Regina noastră a fost numită și regina soldat!

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 19 decembrie 2017 – 15 ianuarie 2018.

Articolul precedentIstoria aurului – Coroana reginei Elisabeta a României
Articolul următorCentenar Dinu Lipatti la Soroca