Renate Weber: liberalizarea vizelor pentru Rep. Moldova nu este un cadou din...

Renate Weber: liberalizarea vizelor pentru Rep. Moldova nu este un cadou din partea UE

Europarlamentarul Renate Weber a declarat în cadrul conferinţei “Republica Moldova post-Vilnius. Liberalizarea regimului de vize”, în contextul liberalizării vizelor pentru cetăţenii moldoveni, că liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni nu este un cadou din partea UE, ci manifestarea unei voinţe politice, de apropiere a Republicii Moldova de UE, care vine în urma unei evaluări ce a fost făcută pe parcurs.

“Nu este puţin lucru faptul că am avut o majoritate impresionantă la vot, atât în comisia juridică, dar şi în plenul Parlamentului European. Acest lucru înseamnă că foarte mulţi dintre colegii din diferite state membre ale Uniunii Europene au fost convinşi că modificarea legislaţiei şi acceptarea unui regim fără vize cu Republica Moldova este în beneficiul ambelor părţi.”, a subliniat Weber.

Renate Weber a reliefat că liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova a fost doar pasul care a încununat un efort de câţiva ani al Republicii Moldova în cooperare cu partenerii europeni: “Să nu creadă cineva că faptul că acum ne bucurăm de liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova este un cadou din partea Uniunii Europene. Nu este un cadou, este manifestarea unei voinţe politice de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi vine în urma unor evaluări care au fost făcute pe tot acest parcurs.”

În ceea ce priveşte publicarea noii legislaţii, europarlamentarul a declarat că documentul urmează să fie publicat la sfărşitul lunii aprilie, iar intrarea lui în vigoare “după douăzeci de zile de la publicare. Cel mai curând, pe 22 mai va intra în vigoare. Astfel, lucrurile se îndreaptă în direcţia cea bună.”

Eurodeputatul Renate Weber a participat astăzi (25 martie 2014 – n.r.) la dezbaterea ”Republica Moldova post-Vilnius. Liberalizarea regimului de vize” organizată Comisia românilor de pretutindeni din Senat și Organizația Studenților Basarabeni din București, în cadrul celei de-a VII-a ediții a Festivalului ”Zilele Basarabiei – 96 de ani de la Unire”.