Acasă Stiri Rep. Moldova și Ucraina, invitați speciali ai președinției române la Conferința Interparlamentară...

Rep. Moldova și Ucraina, invitați speciali ai președinției române la Conferința Interparlamentară Europeană privind Spațiul, de la București

Lucrările celei de a XVIII-a Sesiuni Plenare a Conferinței Interparlamentare Europene privind Spațiul (EISC) se desfășoară în zilele de 3 și 4 octombrie la Palatul Parlamentului.

Camera Deputaților, prin președintele Subcomisiei pentru spațiu, Valerian Vreme, deține președinția rotativă a EISC, pentru a doua oară de la dobândirea statutului de membru al acestei organizații.

Președinția română a adus în atenția parlamentelor membre și a principalelor instituții naționale și europene în materie atât importanța implementării  cadrului de reglementare, cât și a abordării activităților spațiale din prisma securității, a siguranței și a sustenabilității, fie prin acțiunile organizate în țară, fie prin participările la evenimente internaționale de profil.

Sesiunea plenară de la București are prevăzute, în prima zi, patru sesiuni tematice. Primele două vor fi dedicate dezbaterilor privind o viitoare strategie europeană pentru spațiu și perspectivei europene asupra spațiului și securității, iar celelalte două pentru aprofundarea colaborării dintre parlamentari și reprezentanții agențiilor europene și naționale și ai industriilor spațiale. Cea de a doua zi este rezervată discuțiilor parlamentarilor despre viitoarele activități ale organizației, inclusiv revizuirea activităților la nivelul structurilor naționale dedicate activității spațiale și discutarea temei și programului viitoarei președinții estoniene a EISC.

Pe lângă reprezentanți ai parlamentelor naționale membre ale EISC din Belgia, Estonia, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Polonia la eveniment vor participa, în calitate de invitați speciali ai președinției române, parlamentari din #RepublicaMoldova și #Ucraina, alături de înalți reprezentanți ai Agenției Spațiale Europene, Organizației Europene pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici, Centrului de Excelență NATO pentru Apărarea Cibernetică și Cooperare, Institutului European de Politici Spațiale etc.