Acasă Republica Moldova Rep. Moldova și Ucraina sunt candidate la aderarea la UE

Rep. Moldova și Ucraina sunt candidate la aderarea la UE

Ucraina și Republica Moldova au primit, astăzi, statutul de candidate la Uniunea Europeană.

Consiliul European a acordat statutul de candidat Moldovei și Ucrainei pentru aderarea la UE. Cei 27 de lideri de stat și de guvern ai Uniunii Europene au decis că parcursul celor două state este în Uniunea Europeană.

Pentru ca un stat să devină membru al Uniunii Europene, acesta trebuie să îndeplinească Criteriile de la Copenhaga, care prevăd o serie de condiții politice, economice și normative:

  • criteriul politic – prevede instituții stabile, care respectă și garantează valorile UE – demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, pluralismul politic, nediscriminarea, toleranța, solidaritatea, statul de drept, drepturile omului și în special drepturile minorităților naționale;
  • criteriul economic – prevede existența unei economii de piață funcționale și capacitatea de a fi un stat competitiv pe piața UE;
  • criteriul normativ – prevede implementarea acquis-ului comunitar, adică țara candidată trebuie să aibă capacitatea instituțională și socială de a transpune toate normele UE în legislația națională.

Inițial, statul candidat trebuie să îndeplinească doar criteriul politic, celelalte celelalte putând fi îndeplinite în timpul negocierilor.

Țara care își dorește să adere la UE trebuie să fie stat suveran recunoscut de UE și localizat geografic pe continentul european.

Însă, cu criteriile drept reper, statele trebuie să treacă printr-un proces mai mult sau mai puțin alambicat.

Pe 28 februarie, la 4 zile de la invazia Rusiei în Ucraina, Volodimir Zelenski a semnat cererea pentru a adera oficial la Uniunea Europeană și a înaintat-o Consiliului Uniunii Europene.

Pe 3 martie, Rep. Moldova și Georgia au semnat și ele cererile de aderare la Uniunea Europeană, profitând de fereastra de oportunitate deschisă de Ucraina în contextul războiului. Până într-un punct, cele trei state au parcurs același traseu al aderării: Parlamentul European, precum și parlamentele statelor membre au fost informate cu privire la cererile celor trei state, iar ulterior, cei 27 de ambasadori ai statelor membre la Uniunea Europeană au votat să solicite Comisiei Europene să ia în considerare cele trei cereri de aderare. Consultarea Comisiei este obligatorie în acest demers, iar procesul de aderare nu înaintează fără avizul tehnic și consensual al Executivului UE.

Moldova, Ucraina și Georgia au trebuit să completeze câte două chestionare cu întrebări despre starea politică și economia fiecăreia dintre ele, însă Georgia a completat un singur chestionar.

În 17 iunie, Comisia Europeană a avizat pozitiv doar cererile Ucrainei și Moldovei și a recomandat Georgiei să continue procesul reformelor politice, pentru a putea deveni candidată la aderarea la UE.

După avizul tehnic, Parlamentul European a luat act de și, cu majoritate, a votat în favoarea acordării statului de țări candidate Moldovei și Ucrainei.  

După acordul unanim al Consiliului European, Ucraina și Moldova au devenit oficial candidate la aderare.

Statutul de țară candidată la UE nu reprezintă și o garanție a integrării europene, pentru că ambele țări trebuie să realizeze o serie de reforme, în ceea ce privește statul de drept, justiția, drepturile omului și lupta împotriva corupției.

Strategia de pre-aderare (reforme administrative, politice și economice pe care statele trebuie să le realizeze pentru a implementa acquis-ul UE) va fi stabilită de fiecare stat în parte împreună Comisia Europeană. 

Comisia Europeană va negocia cele 35 de capitole cu fiecare stat în parte. Fiecare capitol de negociere se deschide doar după închiderea precedentului.

Printre domeniile negociate se numără justiția, drepturile omului, instituțiile publice, agricultura și coeziunea, energia verde și conectivitatea sustenabilă, relațiile externe, competitivitatea și incluziunea sau piața internă.

Anual, Comisia prezintă progresele înregistrate în rapoarte.

La finalul negocierilor, Comisia pregătește Tratatul de aderare, care trebuie aprobat în unanimitate de Consiliul UE, după care urmează votul Parlamentului European, unde este nevoie de majoritate absolută., și fiecare stat UE trebuie să semneze tratatul de aderare.