Rep. Moldova: Târgul Gaudeamus ar putea fi extins și la Chișinău

Rep. Moldova: Târgul Gaudeamus ar putea fi extins și la Chișinău

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, s-a întâlnit, la Chișinău, cu ministrul Culturii din Rep. Moldova, Monica Babuc,  prilej cu care a discutat despre proiectele de cooperare în domeniul culturii între cele două state. În context, Monica Babuc a propus organizarea Târgului de Carte „Gaudeamus” la Chișinău și participarea artiștilor de peste Prut la Festivalul „George Enescu” din România.

Ministrul Stanoevici a exprimat disponibilitatea pentru o aprofundare a dialogului bilateral, inclusiv prin organizarea în comun a diferitor proiecte culturale, una dintre direcțiile prioritare fiind teatrul. De asemenea, oficialul român a remarcat importanța culturii, ”cea mai simplă și mai frumoasă de a menține un dialog”.

La întâlnire a participat și ambasadorul României în Rep. Moldova, Marius Lazurca.

În cadrul deplasării la Chișinău, Bogdan Stanoevici a discutat și cu Vladimir Grosu, viceministrul Justiţiei și a făcut o donație de carte (600 de volume) și echipament sportiv(oferit de Federația Română de Fotbal)  pentru Penitenciarul nr. 10 din Goian (penitenciarul de minori). Sperăm că aceste cărți, printre care dicționare și manuale, le vor oferi copiilor posibilitatea de a fi permanent în contact cu educația și cultura. Este foarte important să ne gândim la ei la fel cum ne gândim la ceilalți copiii. Trebuie să-i ajutăm, să-i pregătim să se poată adapta în societate atunci când vor ieși din penitenciar, a afirmat ministrul delegat pentru românii de pretutindeni.

Ministrul pentru românii de pretudindeni s-a mai întâlnit și cu Maia Sandu, ministrul Educaţiei din Rep. Moldova, și a fost primit de Înalt Prea Sfinţitul Petru, Mitropolit al Basarabiei.

Programul vizitei a mai cuprins depunerea unei coroane la Monumentul victimelor deportărilor regimului comunist, o întâlnire cu jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile din Rep. Moldova şi participarea la evenimentele culturale organizate de Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” cu prilejul aniversării a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România: concertul simfonic la Filarmonica Naţională “Serghei Lunchevici” şi spectacolul lui Dan Puric de la Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”.