Acasă America de Nord Reprezentanțele Institutului Cultural Român marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Reprezentanțele Institutului Cultural Român marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie, va fi marcată de reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Berlin, Tel Aviv, New York și Veneția.

Astăzi, 25 ianuarie 2023, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează evenimentul „Căutând o istorie pierdută, pe urmele iudaismului românesc” la Ambasada României din Berlin.

Evenimentul despre istoria iudaismului din România va fi moderat de Robert Schwartz, redactor la Deutsche Welle Germania. Getta Neumann,redactoare și autoare, fiica Prim-Rabinului Ernest Neumann (1917-2004), rabin al Comunității evreilor din Timișoara timp de 63 de ani și președinte al comunității din anii 1980, și a lui Edit, n. Fuchs, supraviețuitoare a Holocaustului, va ține o prelegere despre comunitatea evreilor din Timișoara și Banat, iar conf. dr. Felicia Waldman de la Universitatea București va avea o intervenție despre nașterea, existența și dispariția hasidismului în România. Un moment literar va fi dedicat scriitorului avangardist și existențialist de origine evreiască, Benjamin Fondane, critic, eseist, poet și teoretician literar franco-român, născut în la Iașiîn 1898și ucis în lagărul de exterminare de la Auschwitz – Birkenau pe 2 octombrie 1944. Versuri de Fondane vor fi citite de Dan Schlanger – actor, regizor și director al Festivalului de Film Evreiesc din București.

ICR Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, organizează un eveniment de prezentare a proiectului de restaurare a Casei Memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmației care reprezintă, totodată, și Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș.

Manifestarea are loc la sediul ICR Tel Aviv astăzi, 25 ianuarie, de la ora 17.00, și îi are ca invitați pe coordonatoarea proiectului de restaurare a Casei Memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmației, muzeografa Alina Marincean, alături de E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Statul Israel, și pe Raphael Vago, istoric și profesor la Universitatea Tel Aviv. Alina Marincean va susține prezentarea intitulată «De la istorie la poveste. Casa Memorială „Elie Wiesel”» care va pune accent pe moștenirea evreiască și pe valorile umane reprezentate de Casa Memorială „Elie Wiesel”. Cu ocazia evenimentului, publicul va putea viziona un scurt film documentar despre etapele înființării Muzeului.

Vineri, 27 ianuarie 2023, ICR New York, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” din București, marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la sediul ICR New York.

Evenimentul prezintă o expoziție multimedia și o dezbatere pe tema evreilor din Bucovina, înaintea, în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial.Expoziția de fotografie va fi organizată în trei segmente diferite: comunitățile de evrei din Bucovina înainte de Holocaust, situația acestor comunități în perioada războiului și deportările din Transnistria și perioada imediat următoare anului 1945, până la emigrarea masivă în Israel a copiilor celor deportați, în anii 1960.

Expoziția va acoperi complet cu colaje de fotografii cei trei pereți principali ai Galeriei „Brâncuși”, pentru obținerea unui efect de imersiune a vizitatorului în atmosfera diferitelor etape pe care le evocăm. Tot în cadrul expoziției vor rula, pe un dispozitiv de mari dimensiuni, fragmente ale documentarului „6 octombrie 1941 – ziua deportării în Transnistria”, produs și deținut de Lily Pauker, care de altfel, a coordonat și produs și albumul „A fost odată la Suceava – Bucovina”, care va fi prezentat în cadrul evenimentului, volum colectiv care conține 56 de contribuții. Expoziția este realizată cu sprijinul Institutului „Elie Wiesel”, care furnizează materiale și expertiză istorică. Majoritatea fotografiilor provin din colecțiile private ale semnatarilor albumului, care le-au pus la dispoziția ICR New York.

Dezbaterea, care va fi moderată de directorul ICR New York, va fi deschisă cu o prelegere de prof. Diana Dumitru și va atinge toate cele trei etape din viața comunităților evreiești din Bucovina menționate mai sus.

În cadrul evenimentului vor fi difuzate și mesajele înregistrate ale lui Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei și ale ambasadorului României în Israel, Radu Ioanid.

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste, organizează vineri 27 ianuarie, începând cu ora 17.00, la Palazzo Correr, conferința „Comunitatea sefardă în spaţiul românesc” susţinută de conf. univ. dr. Felicia Waldman.

Conf. univ. dr. Felicia Waldman, care conduce Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren” din cadrul Facultății de Litere a Universității din București, va conferenția în limba italiană, reliefând rolul evreilor sefarzi care s-au stabilit la nordul Dunării, atât în procesul de dezvoltare economică și modernizare instituțională, cât și în privința păstrării și consolidării identității ebraice a propriei comunități. Prezentă din secolul al XVI-lea în spațiul românesc, comunitatea sefardă a dat țării personalități marcante în numeroase domenii de activitate, contribuind la modernizarea și dezvoltarea Vechiului Regat şi a României Mari. Discriminarea și persecuțiile la care au fost supuși sefarzii – ca de altfel toţi evreii – din România în perioada celui de-al Doilea Război Mondial au zdruncinat din temelii comunitatea și au dus, după fondarea statului ebraic, la emigrarea treptată în Israel a majorității supraviețuitorilor.

Articolul precedentTigru, filmul de debut al regizorului Andrei Tănase, în premieră mondială la Rotterdam
Articolul următorVizită a unei delegații DRP la comunitatea românească din Franța