Acasă Bulgaria Reprezentanți ai comunităţilor istorice, premiați de ICR

Reprezentanți ai comunităţilor istorice, premiați de ICR

dsc1
sursa foto: Timp Românesc

Cea de-a doua ediție a Galei premiilor de excelență pentru românii din comunitățile istorice și-a desemnat câștigătorii, luni, 30 ianuarie, în cadrul unui eveniment desfășurat la Teatrul Național din București, în prezența ministrului pentru Românii de Pretutindeni, ambasadorul Andreea Păstârnac.

dsc4
sursa foto: Timp Românesc

 

Administrația Prezidențială a fost reprezentată de consilierul de Stat Sandra Pralong.

Personalităţi socio-culturale implicate în proiecte de conservare a limbii  şi a tradiţiilor române au primit astfel recunoaşterea  şi admirația tuturor.

Evenimentul a avut loc la iniţiativa Institutului Cultural Român (ICR), prin Direcția Români din Afara Granițelor, cu sprijinul

dsc2
sursa foto: Timp Românesc

Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”. Premiile au fost oferite  de ICR și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.

 

Gala a început cu intonarea Imnului Naţional, urmat de un moment de reculegere în memoria lui Ion Ungureanu, fost ministru al Culturii din Republica Moldova, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, dar şi un important autor şi regizor, dar, mai presus de toate un mare român.

Apoi, s-a trecut la premierea personalităţilor şi proiectelor marcante din comunitățile românești de dincolo de graniţele ţării, introducerile pe scenă fiind făcute de prezentatorii galei: Adrian Păduraru şi  Alina Şerban.

dsc3
sursa foto: Timp Românesc

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor i-a premiat pe laureaţii din Republica Moldova: Maria Bulat-Săhărneanu – editorialist, autoare și realizatoarea de emisiuni la postul de radio Vocea Basarabiei; Nicolae Negru — editorialist la Ziarul Național din Chișinău și la numeroase reviste și ziare de pe cele două maluri ale Prutului; Artemis Bălan – vicepreședintele Asociației „Tinerii Moldovei”; Vlad Cubreacov – jurnalist, expert în problematica minorităților românești din spațiul ex-sovietic, președintele Asociației „Răsăritul Românesc”; Svetlana Stoinov – director al Liceului „Mihai Eminescu” din Comrat, Regiunea Autonomă Găgăuzia, și Vasile Kovaliov, fost deținut politic, originar din zona Nistrului.

Următoarea comunitate premiată a fost cea a românilor din Ucraina: Petru Șchiopu — președintele Alianței Creștin-Democrate a Românilor din Regiunea Odesa, Maria Popesku — profesor de limba și literatura română, Tudor Iordăchescu (post-mortem) — autorul monografiei satului Hagi Curda.
Din regiunea Cernăuți au fost premiați: Aurica Bojescu — președinte executiv al Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale și Eugen Tovarnitschi — directorul liceului „Mihai Eminescu” din Carapciu.

dsc5
sursa foto: Timp Românesc

Un premiu special a primit Elena Nandriș, primarul localității Mahala, din regiunea Cernăuți, strănepoata Aniței Nandriș, autoarea volumului „20 de ani în Siberia”.

Din Transcarpatia au fost premiați: Ion Botoș — președinte al Asociației „Dacia”, Adriana Pop — directorul liceului românesc din Slatina (Solotvino) și Elena Șiman — vicepreședintele Asociației „Speranța” din Slatina (Solotvino).

Din Serbia/Voivodina, au fost premiați: Daniel Magdu – președinte Comunitatea Românilor din Serbia, Ion Omoran – vicepreședinte Comunitatea Românilor din Serbia, redactor șef al revistei Cuvântul românesc.
Din Timoc au fost premiați: Slavoljub Gacovic — etnograf, profesor de istorie și arheologie, Filip Paunelovici — etnograf, specialist în dansuri populare, costume, obiceiuri ale românilor din Valea Timocului, Stefan Radovanovic — artist popular, instrumentist, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale.

Din comunitatea românească din Bulgaria au fost premiați Lucica Gheorghiev — coordonator proiecte sociale, culturale și educaționale din partea Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, Milena Petrova — lector de limba română, cultură și civilizație românească în cadrul claselor pilot cu predare în limba maternă organizate cu sprijinul statului român.

Din Albania, au primit premii: Josif Kruti — profesor de litere și coordonator al Școlii românești de la Divjaka și Ilia Bombaj — lider important al românilor/aromânilor din Selenița.

Din Ungaria: Adela Kiss – grafician, artist plastic, bursier al statului român la Academia de Artă ”Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca și Ștefan Oroianu -artist plastic, fost președinte al Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria.

Comisia care a analizat acordarea premiilor a fost prezidată de acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, din care au mai făcut parte acad. Ioan Aurel-Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, prof. univ. Manuela Nevaci, cercetător științific la Institutul de Fonetică și Dialectologie „Alexandru Rosetti” al Academiei Române, jurnalistul Sorin Ghica și Radu Baltasiu, directorul Direcției Români din Afara Granițelor din cadrul ICR.

Comisia de jurizare a decis și acordarea unor premii onorifice pentru personalități care susțin comunitățile românești din jurul granițelor: Eleonora Moldovan — consul general al României la Cernăuți, Roxana Iorgulescu — jurnalist RRI, Liliana Văduva — producător TVRI, Anca Corfu — consul general al României la Cahul, Gina Ștefan — jurnalist Agerpres, preot Mihai Hau — consilier patriarhal, Patriarhia Română, Ion Varta — directorul Arhivelor de Stat de la Chișinău, Cătălin Josan — solist.

Gala a inclus și momente artistice, susținute de Maria Gheorghiu, Veta Biriș, Vlad Miriță, Eliza Nirlu, Cătălin Josan, Cristofor Aldea Teodorovici și Ilie Caraș.