Reprezentanții comunității românești cer deschiderea unei grădinițe românești la Cernăuți

Reprezentanții comunității românești cer deschiderea unei grădinițe românești la Cernăuți

Reprezentanții comunității românești din Cernăuți au înmânat marti primarului Oleksii Kaspruk solicitarea oficială de a deschide o grădiniță românească în centrul orașului, anexând circa 70 de cereri ale părinților care susţin proiectul de inaugurare în inima bătrânei urbe cernăuţene o instituţie preşcolară cu limba română de predare. La întâlnire a participat și Consulul General al României la Cernăuți, doamna Eleonora Moldovan.

Potrivit corespondentului portalului de știri BucPress din Cernăuți, proiectul este o inițiativă a Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți în colaborare cu Liga Tineretului Român “Junimea” din regiunea Cernăuţi.  Este de menționat că în anul curent Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi”, împreună cu Liga Tineretului Român “Junimea” din regiunea Cernăuţi au iniţiat o serie de demersuri către autorităţile cernăuţene în vederea deschiderii în zona centrală a oraşului a unei grădiniţe cu creşă în cadrul căreia procesul educativ să se desfăşoare în limba română. Inaugurarea unei asemenea grădiniţe va contribui la completarea contingentului de elevi al şcolilor româneşti din oraş – susțin inițiatorii.

Primarul Oleksii Kaspurk a luat cunoștință de demersul celor două asociații, menționând că va examina cererile părinților și va căuta o modalitate de a satisface această necesitate educațional-culturală a românilor din orașul Cernăuți. La întâlnire au participat: Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, membru de onoare al Academiei Române, Vitalie Zâgrea, președintele Ligii Tineretului Român „Junimea”, Arcadie Moisei, inspector școlar din cadrul CCR  „Eudoxiu Hurmuzachi”, Corneliu Foloșnea, fost vice-guvernator al regiunii Cernăuți, Vladimir Foloșnea, consilierul parlamentarului român din Rada Supremă de la Kiev, Grigore Timiș, membri ai Centrului Media BucPress din Cernăuți ș.a.

Participanții la întâlnire au comunicat că procesul educațional trebuie să aibă loc în limba maternă, ceea ce corespunde normelor și regulilor pedagogice. Vladimir Foloșnea a comunicat că deschiderea unei grădinițe de copii în centrul Cernăuțiului va fi susținută de parlamentarul Grigore Timiș, care va depune toate eforturile pentru funcționarea ei eficientă.

Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuți, a menționat că acest proiect este cu adevărat unul important pentru comunitatea românească din zonă, adăugând că partea română va depune toate eforturile necesare pentru dezvoltarea acestei grădinițe de copii, în cazul că primăria va adopta o decizie pozitivă, potrivit BucPress.

Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și Liga Tineretului Român “Junimea” din regiunea Cernăuţi le mulțumește tuturor românilor din zonă care nu au rămas indiferenți la adresarea celor două asociații către părinți să depună cereri  pentru obţinerea unui loc la instituţia preşcolară cu procesul educativ în limba română.