Acasă Europa Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović, a prezentat analiza amendamentelor la...

Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović, a prezentat analiza amendamentelor la Codul Audiovizualului din Rep. Moldova

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) precizează în analiza juridică a amendamentelor propuse la Codul Audiovizualului din Rep. Moldova că noile prevederi ale Codului sunt îmbunătățite și lipsite de ambiguitate.

OSCE recomandă Parlamentului Rep. Moldova să evite restricțiile privind libertatea de exprimare și libertatea mass-media, astfel  încât “reglementarea legislativă să nu creeze limite nejustificate pentru libertatea de exprimare și libera circulație a informației”.

Mai multe recomandări privind modificarea legislației audiovizuale și contracararea propagandei în spațiul informațional al Rep. Moldova au fost făcute luni, la Viena, în cadrul raportului prezentat de Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović.

Oficialul a făcut publică o analiză  juridică pentru două proiecte de lege privind modificarea Codului Audiovizualului al Rep. Moldova, elaborate în aprilie 2015 de deputații PD și PLDM. Cele două proiecte au fost contestate de comunitatea media, întrucât conțineau prevederi restrictive pentru activitatea mass-media și libertatea de exprimare.

Această analiză vine după ce OSCE a comentat cu privire la proiectul precedent de modificări, subliniind atunci reglementarea libertății de exprimare: “Principalele probleme ale amendamentelor propuse anterior au fost articole propuse care ar fi avut ca efect limitarea libertate de exprimare. Aceste modificări și completări nu se mai regăsesc în noile amendamente, ceea ce înseamnă o dezvoltare foarte mare.”

Noul proiect al amendamentelor propuse la Codul Audiovizualului din Rep Moldova “este pozitiv prin faptul că modificările actuale nu conțin ambiguități”, însă există câteva „dispoziții care ar pute fi interpretate cu privire la conținutul intern sau conținutul din statele membre ale UE, care poate avea un efect limitat. Propunerile sunt mai puțin problematice deoarece sunt mai proporționale”, specifică OSCE în analiza juridică.

Aceste noi propuneri de modificări sunt aduse la raportul din aprilie 2015, iar Organizația recomandă ca restricțiile privind libertatea de exprimare și libertatea mass-media ar trebui să fie evitate cât mai mult posibil.

De asemenea, OSCE vede· clarificarea și consolidarea dispozițiilor privind redifuzarea producțiilor de uz casnic și utilizarea limbii de stat sunt instrumente legitime pentru reglarea sectorului mass-media, cu condiția ca normele să fie aplicate într-un mod proporțional.

Este mai bine să păstreze dispoziții mai largi privind competența judiciară, în urma covenției internaționale, astfel încât să nu excludă subiecte din domeniul de competență al autorităților din Rep. Moldova”, mai subliniază OSCE în analiza juridică a amendamentelor propuse la Codul Audiovizualului din Rep. Moldova.

Raportul integral aici.