Acasă Politic Republica Moldova a ales

Republica Moldova a ales

Ultimele secții de votare organizate pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova s-au închis în această dimineață, la ora 7.00, când s-a încheiat procesul de vot pe teritoriul SUA. Conform datelor provizorii anunțate de CEC, în cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial a depăști 53% din numărul total de alegători incluși pe listele electorale (1.610.527 alegători).

Numărul persoanelor care au votat pe listele permanente a fost de 1.407.645 alegători, iar cei care au votat pe listele suplimentare – 202.882 alegători. Cea mai ridicată prezență la urne s-a înregistrat în Chișinău (383.418 de alegători, reprezentând 58 % din numărul de electori). Cea mai scăzută prezență la vot a fost în raionul Cantemir, unde s-au prezentat la urne 20.535 de alegători (41%).

Majoritatea alegătorilor care și-au exprimat opțiunea au vârsta între 26-40 de ani (27,82%), urmați îndeaproape  de persoanele de vârsta a treia 56-70 de ani (27,35%). Alegătorii cu vârste între 41 și 55 de ani reprezintă 25,76% din numărul total al celor care s-au prezentat la urne, iar tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani s-au prezentat la vot în proporție de 11,14%. Electorii de peste 70 de ani s-au prezentat în proporție de 7,93% din numărul total al celor care și-au exprimat voința în cel de-al doilea scrutin prezidențial.

Majoritatea votanților au fost femei (53,25%), iar bărbații reprezintă 46,75% din numărul persoanelor prezente la vot.

Potrivit datelor provizorii în urma procesării a 99.9% din procesele-verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare Igor Dodon (PSRM)  – a obținut 52,29% din voturi (835.010 voturi), iar Maia Sandu (PAS) – 47,71% (761.934 alegători).

Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldvoa candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în al doilea tur de scrutin este declarat ales.

Consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore după închiderea secțiilor de votare pentru a prezenta procesul–verbal cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție. Până la această oră, la CEC au fost recepționate documentele electorale originale de la două consilii electorale de circumscripție. În termen de cinci zile de la centralizarea proceselor-verbale din circumscripții, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova întocmește procesul-verbal de totalizare a rezultatelor scrutinului și  înaintează Curţii Constituționale raportul privind rezultatele scrutinului prezidențial.

Pentru preluarea funcției de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon trebuie să demisioneze din fruntea PSRM și din Parlamentul Republicii Moldova.

Într-o conferință de presă susținută duminică seara, candidatul PSRM a îndemnat-o pe Maia Sandu să facă apel la calm în rândul cetățenilor.

Din cauza unei prevederi care limitează la 3.000 numărul buletinelor de vot care pot fi într-o secție de votare, în timpul scrutinului de duminică, mai multe secții de votare din afara Republicii Moldova au rămas fără buletine de vot, ceea ce a făcut ca o parte dintre alegători să nu-și poată exprima opțiunea. Sesizările și contestațiile privind organizarea și desfășurarea alegerilor au fost și/sau vor fi examinate și soluționate potrivit legislației electorale a Rep. Moldova.

Rezultatul alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova este validat de Curtea Constituțională, iar candidatul a cărui alegere a fost validată depune jurământul în fața Parlamentului și a Curții Constituționale, cel târziu la 45 de zile după alegeri.

Mandatul Președintelui Republicii Moldova este de 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Șeful statului își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către Președintele ales. Mandatul Președintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă, însă nici o persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al Republicii Moldova decât pentru cel mult două mandate consecutive.