Republica Moldova își alege președintele prin vot direct

Republica Moldova își alege președintele prin vot direct

Peste 2,8 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova sunt așteptați duminica, 30 octombrie, la urne pentru a-și alegere președintele în primul scrutin prin vot direct după anul 2000.

Șeful statului se alege pentru un mandat de patru ani, prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat și se exercitp de la depunerea jurământului. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 şi se închid la ora 21:00.

Autorităţile de la Chişinău au anunţat că sunt pregătite toate cele 2.081 de secţii de votare, organizate în ţară şi în străinătate.

Autoritățile au anunțat ca 4.000 de poliţişti asigura securitatea şi ordinea publică în timpul votului. “Suntem pregătiți pentru orice acțiune de protest, inclusiv pentru cele violente. Nu recomand celor care au în plan să meargă pe această cale, pentru că, în principiu, noi cunoaștem cine dorește să fie Osama bin Laden și cine nu dorește. Există componenta operativă în Ministerul Afacerilor Interne. Dacă cineva consideră că poate organiza un protest care să se soldeze cu devastări ale instituțiilor statului, greșește amarnic“, a declarat ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Alexandru Jizdan, potrivit Unimedia.info.

El a spus că legislația Republicii Moldova este ajustată la legislația din Uniunea Europeană la acest capitol, astfel că poliția poate acționa mai ferm împotriva organizatorilor unor eventuale manifestații. “Le recomand celor care organizează proteste să vadă cum poliția de peste hotare reacționează atunci când oamenii legii sunt agresați. Legislația Republicii Moldova este ajustată la legislația din UE. Acum, legea ne permite să acționăm. Ne rămâne să fim mai verticali în raport cu cei violenți. Provocări vor fi. Am văzut deja cum unii spun că scrutinul va fi fraudat. Oamenii caută pretexte. Trebuie să ai onoarea de a te împăca cu realitatea”, a adăugat Jizdan, potrivit Unimedia.info.

Scrutinul prezidențial  este monitorizat de peste 3.700 de observatori naționali și internaționali, conform datelor oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Printre instituțiile internaționale care au observatori la alegeri se numără Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, Delegației Uniunii Europene și Misiunea de Observare a CSI.