Republica Moldova poate conta pe sprijinul NATO și al SUA

Republica Moldova poate conta pe sprijinul NATO și al SUA

General Philip M. Breedlove (Supreme Allied Commander Europe)

Comandantul Forţelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova.

El s-a întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu ministrul apărării, Anatol Şalaru. Generalul Breedlove a declarat în cadrul unei întrevederi cu ministrul Apărării, Anatol Şalaru, că Republica Moldova este un partener de încredere şi poate conta pe sprijinul SUA şi NATO în realizarea obiectivelor pe care şi le-a stabilit. El a adăugat că Washingtonul va continua să sprijine Republica Moldova pentru ca aceasta să aibă o armată bine pregătită, instruită la standarde internaţionale.

Potrivit romania-actualitati.ro, oficialul va vizita Centrul Militar din localitatea Bulboaca, acolo unde cu susţinerea financiară a SUA au loc lucrări de renovare pentru crearea unor facilităţi moderne de instruire. Vizita comandantului suprem al Forţelor Aliate în Europa face parte dintr-un turneu regional care include şi Georgia. Republica Moldova a stabilit relaţii cu NATO la scurt timp după proclamarea independenţei. În anul 1992, ea a aderat la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantic, iar în anul 1994 la programul NATO “Parteneriat pentru Pace”. Potrivit Constituţiei, Republica Moldova este un stat neutru. În pofida statutului de neutralitate pe teritoriul ei în regiunea separatistă transnistreană se află trupe militare ruse şi importante depozite de muniţie ale acestora.