Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană și prin România, susține deputatul...

Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană și prin România, susține deputatul Tomac

”Geografic, și în mod natural Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană și prin România”, declară deputatul Eugen Tomac, membru al Comisiei parlamentare pentru românii din afara granițelor. Într-o declarație de presă, Tomac acuză guvernul că nu a reacționat față de recentele intervenții a două personalități publice de marcă din Federația Rusă – vicepremierul Rogozin și patruarhul Kiril – la adresa drumului european al Republicii Moldova.

Potrivit lui Tomac, citat de Agenția PROMPT MEDIA, Guvernului îi revine o mare parte din responsabilitatea de a veghea la relația cu Republica Moldova, care trece acum printr-o perioadă extrem de delicată. ”În 2009, guvernul de la Chișinău și-a asumat  agendă pro-europeană extrem de consistentă. Astăzi, din păcate, asistăm la un abuz și la o serie de presiuni și șantaj din partea Federației Ruse în ceea ce privește parcursul european al Republicii Moldova. În urmă cu câteva zile, Federația Rusă și-a trimis doi emisari la Chișinău – vicepremierul Rogozin, unul dintre cei mai agresivi politiceni de la Moscova, care a transmis mesaje tipice Războiului Rece, amenințând practic Republica Moldova că vor fi impuse restricții economice, lucru care nu are nimic în comun cu valorile pe care lumea democratică le împărtășește. Și, mai grav, în această competiție de a menține în zona de influență a Federației Ruse s-a implicat și Biserica Ortodoxă Rusă, prin vocea Patriarhului Kiril, care s-a deplasat timp de câteva zile în Republica Moldova și unde a făcut o serie de afirmații jignitoare la adresa românilor de dincolo de Prut”, amintește Tomac.

Deputatul consideră că ”guvernul României trebuie să își asume și să mențină deschisă linia deschisă în anii trecuți pe relația cu Republica Moldova, pentru că, din păcate, instrumentele pe care le-am avut la dispoziție, grupul de prieteni UE-Republica Moldova nu mai funcționează. Deputatul consideră că ministrul de Externe tratează subiectul cu superficialitate (…) ”Cred că guvernul român trebuie să își asume și să mențină toate angajamentele pe care statul român și le-a asumat în relația cu Chișinăul. Lipsa de reacție demonstrează lașitate și dezinteres. Atât timp cât Moscova își permite să impună și să insiste ca Chișinăul să își abandoneze agenda europeană, Bucureștiul trebuia să fie prima capitală europeană care să reacționeze față de asemenea declarații bolnăvicioase pe care le-a făcut vicepremierul Rogozin. Avem obligația să privim cu responsabilitate pentru că dincolo sunt tot români, rămași fără voia lor în afara frontierelor”, a continuat Tomac.