Republicanul Donald Trump a câştigat alegerile din SUA. Iohannis i-a transmis că...

Republicanul Donald Trump a câştigat alegerile din SUA. Iohannis i-a transmis că poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democraţiei

Republicanul Donald Trump a câştigat alegerile din Statele Unite şi va deveni cel de-al 45-lea preşedinte al ţării. Trump a câştigat scrutinul prezidenţial din Statele Unite, depăşind pragul de 270 de electori federali, conform proiecţiilor realizate de agenţia de ştiri Associated Press.

Candidatul republican a câștigat majoritatea statelor-cheie, inclusiv Ohio, Florida și Carolina de Nord. ”Voi deveni presedintele tuturor americanilor”, a spus magnatul în primul discurs de după aflarea rezultatelor care l-au propulsat la Casa Albă. Contracandidata sa, Hillay Clinton, și-a acceptat înfrângerea și l-a felicitat, telefonic pentru victorie.

Vă mulţumesc foarte mult. Tocmai am primit un telefon din partea secretarului de Stat Hillary Clinton. Ne-a felicitat pe toți. Am felicitat-o şi eu pentru campanie, pentru că a luptat din răsputeri, a lucrat din greu, îi datorăm foarte mult pentru serviciile depuse pentru ţara noastră„, a declarat Donald Trump.

Este momentul să ne unim, pentru a fi o naţiune unită. Mă angajez să fiu preşedintele tuturor americanilor. Pentru cei care au ales să nu mă susţină, lansez un apel de a colabora pentru unificarea ţării„, a adăugat Trump.

Preşedintele-ales al Statelor Unite a dat asigurări că Administraţia de la Washington va avea politici amicale în relaţiile cu toate ţările care vor să aibă politici amicale cu Statele Unite.

Potrivit Evz.ro,rezultatele alegerilor provoacă însă îngrijorare la nivel mondial, dat fiind caracterul imprevizibil, irascibil, egocentric și agresiv al celebrului magnat american. Mulți dintre telespectatori au remarcat un ușor tremur în vocea prezentatorilor de la CNN, post de televiziune care a susținut-o frenetic pe democrata Hillary Clinton pe tot parcursul campaniei electorale. Dolarul american a scăzut cu 2%, iar pierderile se adâncesc pe bursele asiatice. Președintele Barack Obama încearcă să calmeze spiritele.

Trump a fost deja felicitat de liderul extremei drepte din Franţa, Marine Le Pen, iar ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că victoria lui Trump reprezintă un şoc uriaş şi un vot împotriva sistemului. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că va fi mai dificil de lucrat cu Donald Trump, în timp ce şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a afirmat că legăturile între Europa şi Statele Unite sunt mai puternice decât orice schimbări politice.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru victora obținută în fața lui Hillary Clinton printr-o telegramă. Putin i-a transmis acestuia că își dorește ca dialogul dintre cele două state să servească intereselor acestor țări, mai ales pe probleme internaționale.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a adresat miercuri o scrisoare de felicitare preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, în care a arătat că SUA poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a adresat o scrisoare de felicitare Preşedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Cu acest prilej, şeful statului român a evidenţiat relaţia solidă dintre România şi Statele Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, element cheie în dezvoltarea profilului strategic al ţării noastre, în calitate de membru NATO şi UE. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securităţii şi de a continua să acţioneze, în calitate de aliat şi partener strategic de încredere al SUA, conştient de toate implicaţiile care decurg din această postură„, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, preşedintele României a mai transmis, în mesajul său, şi că „dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA, caracterizată de o cooperare continuă şi aprofundată, a înregistrat numeroase succese şi a permis României să acţioneze astăzi ca furnizor de securitate în regiune, în Europa şi nu numai. România este pe deplin conştientă de responsabilităţile care provin din calitatea de aliat şi partener strategic al SUA„.

Mesajul lui Iohannis mai arată că „România înţelege pe deplin să contribuie la eforturile comune menite să promoveze stabilitatea şi securitatea în regiune şi la nivel global” şi subliniază că‎ „România este pregătită şi capabilă să aprofundeze cooperarea bilaterală în domeniul securităţii„.

Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat şi importanţa dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic cu SUA, care oferă numeroase oportunităţi de a aduce mai multă prosperitate, în beneficiul ambelor naţiuni. Şeful statului a exprimat întreaga disponibilitate de a conlucra cu noul preşedinte american în promovarea obiectivelor comune şi a unei relaţii transatlantice puternice şi dinamice, arătând că SUA poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept„, se mai arată în mesajul de la Cotroceni.