Reuniune regională consulară la Beirut

Reuniune regională consulară la Beirut

Reprezentanți ai misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României din Liban, Qatar, Belarus, Turcia, Egipt, Federația Rusă, Tunisia, Alger, Maroc, Irak, Regatul Hașemit al Iordaniei, Siria, Ucraina, Republica Moldova, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kuwait participă în perioada 11 – 13 mai 2017, la Beirut,  la o reuniune regională consulară, organizată în cadrul campaniei Dialog pe teme consulare – 2017.

Sesiunea de lucru este condusă de secretarul de stat, George Ciamba și de secretarul general, Cosmin Dinescu. În cadrul acesteia au loc discuții pe probleme specifice activității consulare, gestionarea situațiilor deosebite ce au ca efect activarea Celulei de Criză a MAE care lucrează în regim de permanență, precum și utilizarea sistemelor informatice, componente ale platformei integrate E-Cons.

Diplomații cu atribuții consulare vor analiza rezultatele obținute la un an de la implementarea și operaționalizarea ultimei componente a E-Cons, Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni (SIMISC). Totodată, discuțiile vor viza aspecte legate de metodele de promovare a portalului Extern al SIMISC și de valorificarea instrumentelor de comunicare în relația cu cetățenii români, fiind exprimate concluzii după primul an de operare a SIMISC.

Dialogul cu reprezentanții consulari este un demers util pentru impunerea de practici unitare la nivel consular, iar uniformizarea serviciilor specifice la nivelul întregii rețele consulare a MAE este una dintre preocupările aflate permanent în atenția Departamentului Consular, având ca obiectiv adaptarea acesteia la exigenţele şi standardele europene în domeniu.

Platforma „E-Cons” integrează mai multe sisteme informatice specifice domeniului consular, iar prin operaționalizarea celor mai complexe componente, SIMISC, activitatea consulară se aliniază standardelor tehnologice ale secolului XXI. Astfel, cetățenii români plecați în străinătate vor avea acces la numeroase servicii consulare on-line, indiferent de spațiul geografic unde se află.

Platforma „E-Cons” reunește următoarele componente:

–          Portalul pentru facilitarea solicitării vizelor – E-Viza

–          Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate – CCSCRS

–          Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni

–          Sistemul Național de Informații privind Vizele – SNIV

–          Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Călătorie – E-Pass