Acasă Stiri Reuniunea ministerială a Consiliului OCDE de la Paris

Reuniunea ministerială a Consiliului OCDE de la Paris

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 7 iunie 2023, la reuniunea anuală la nivel ministerial a Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), de la Paris. Aceasta a fost a doua reuniune la nivel ministerial a Consiliului OCDE la care România a participat în calitate de stat candidat, după decizia de acordare a acestui statut, luată de Consiliul OCDE la 25 ianuarie 2022.

Organizată sub titlul „Pentru un viitor mai rezilient: valori comune și parteneriate globale” (Securing A Resilient Future: Shared Values And Global Partnerships), Conferința Ministerială a Consiliului OCDE (MCM OCDE) a reunit delegații ale statelor membre OCDE, ale partenerilor-cheie, ale țărilor candidate, cât și ale unor organizații și instituții internaționale.

În acest an, Președinția-în-exercițiu a MCM OCDE a fost asumată de Regatul Unit, împreună cu Costa Rica și Noua Zeelandă, în calitate de vice-președinți.

Reuniunea MCM OCDE din acest an s-a plasat sub semnul combaterii repercusiunilor războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și a consecințelor pandemiei COVID-19 în planul rezilienței economice la nivel regional și global. În centrul dezbaterilor s-au aflat preocupările economice, politice, climatice și sociale actuale (încetinirea creșterii economice, vulnerabilizarea lanțurilor globale de aprovizionare și amenințările la adresa securității energetice, alimentare și climatice). De asemenea, reuniunea a oferit oportunitatea abordării unor aspecte multidimensionale, precum angajamentul pe termen lung al OCDE în regiunea Indo-Pacific și în Africa.

În cadrul sesiunii dedicate Ucrainei, desfășurată cu participarea Prim-ministrului ucrainean Denîs Șmîhal în format virtual, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul României față de Ucraina și față de poporul ucrainean, manifestat încă din prima zi a agresiunii ruse, prin acordarea unui sprijin multidimensional, precum și hotărârea de a continua acordarea acestui sprijin atât timp cât va fi necesar. Astfel, șeful diplomației române s-a referit la primirea, de către România, a peste 4,4 milioane de refugiați din Ucraina, la eforturile țării noastre în plan umanitar, dar și la sprijinul acordat de România pentru menținerea viabilității economiei Ucrainei în condiții de război, inclusiv facilitarea tranzitului a peste 18,1 milioane tone de cereale, și eforturile României în scopul consolidării interconectivității cu Ucraina, pe toate componentele relevante, inclusiv în domeniile transporturi și energie.

De asemenea, ministrul Aurescu a evidențiat sprijinul acordat de România pentru activitatea Biroului de legătură OCDE-Ucraina, subliniind că reconstrucția Ucrainei va presupune un efort comun, pe termen lung, dar și o coordonare crescută din partea comunității internaționale, în care rolul OCDE va fi unul crucial. Totodată, a reiterat sprijinul României pentru parcursul european și euroatlantic al Ucrainei, dar și pentru consolidarea, pe viitor, a cooperării țării vecine cu OCDE.

În cadrul sesiunii dedicate Raportului OCDE privind Previziunile Economice, discuțiile au vizat asigurarea unui viitor rezilient și incluziv la nivelul societăților în sprijinul redresării economice, cu accent pe egalitatea de șanse și emanciparea economică a femeilor. În intervenția sa, șeful diplomației române a arătat că, pe fondul unei perspective economice fragile, reducerea disparităților de gen pe piața muncii prin capacitarea participării femeilor reprezintă un important factor catalizator, atât pentru reducerea impactului consecințelor acestor crize, cât și pentru stimularea creșterii productivității.

A arătat, în acest context, faptul că, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, în timp ce aproape 50% din totalul angajaților din Centrală și Serviciul Exterior sunt femei, din numărul total al persoanelor care ocupă funcții de conducere la nivelul Centralei MAE, femeile reprezintă 48%. În Serviciul Exterior, femeile reprezintă un procent de aproape 35% din numărul total al șefior de misiuni. De asemenea, a evidențiat acțiunile întreprinse de România pentru a se asigura că oportunitățile economice aduc beneficii tuturor, de o manieră incluzivă.

În marja MCM OCDE, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu Secretarul General al Organizației, Mathias Cormann, prilej cu care a arătat că România este pregătită să pună în aplicare recomandările OCDE și să folosească procesul de aderare drept un stimulent pentru continuarea reformelor și modernizării. De asemenea, a reiterat caracterul strategic al obiectivului de aderare a României la OCDE, beneficiind de largă susținere din partea forțelor politice și a societății românești, precum și profilul solid al candidaturii României, alături de implicarea țării noastre, ca partener cu aceleași viziuni în activități și proiecte de interes comun cu OCDE.

De asemenea, șeful diplomației române a avut scurte întrevederi bilaterale cu Damien O’Connor, ministrul pentru comerț și creșterea exporturilor din Noua Zeelandă, și cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, precum și discuții cu omologii săi din Letonia, Croația și Spania.

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în cadrul la reuniunii anuale a MCM OCDE a reprezentat, totodată, oportunitatea de a reitera profilul solid al candidaturii României și al pregătirilor interne pentru derularea în cele mai bune condiții a procesului de aderare în cadrul Organizației. Astfel, în ceea ce privește stadiul procesului de aderare, România a primit deja chestionarele din partea a 23 dintre cele 26 de comitete sectoriale ale Organizației, fiind transmise răspunsuri la 12 dintre acestea și fiind în curs misiuni de evaluare. Totodată, având în vedere importanța aderării rapide a României la Convenția anti-mită a OCDE, proiectul legii de aderare, adoptat deja de Guvern, se află în procedură parlamentară de adoptare.