RIS cere dizolvarea CNMNRS

RIS cere dizolvarea CNMNRS

Asociația ”Românii Independenți din Serbia” (RIS) reacționează în urma ședinței din 29 decembrie 2016 a Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia (CNMNRS) și atrage atenția asupra faptului că în funcționarea acestui organism există tendința, ”treptată, de a înlocui limba română în şedințele instituției cu limba sârbă”.

Printr-un comunicat de presă, RIS semnalează faptul că această manieră de funcționare este antistatutară.

”Pe ordinea de zi a şedinței figurând cinci subiecte, precum Ratificarea planului financiar pe anul 2016, Adoptarea planului financiar pe anul 2016 şi Adoptarea regulamentului de lucru a persoanelor angajate-materialele acestora au fost tipărite în limba sârbă cu grafie sârbească, iar celelalte două subiecte(teme) – Confirmare hotărârilor Executivului şi Diverse – materialul şedinței a fost pregătit în limba română cu grafia latină, în concordanță cu Statutul şi Regulamentul de Lucru al CNMNRS. În acest context, s-a încălcat grav şi abuziv Statutul şi Regulamentul de lucru al instituției”, se arată în comunicatul RIS.

Reprezentanții Asociației reamintesc că, potrivit Articolului 3 al Regulamentului de funcționare, „În activitatea şedinței Consiliului se foloseşte limba română şi grafia latină”.

De asemenea, reprezentanții RIS sunt nemulțumiți și de faptul că ordinea de zi nu a putut fi dezbătută și completată la începutul şedinței deși președintele RIS, Dorinel Stan, a atras atenția asupra încălcării Statutului şi Regulamentului de lucru al CNMNRS, deoarece materialele şedinței în limba sârbă cu grafia sârbească pentru cele trei subiecte nu pot fi dezbătute şi  eventual aprobate în şedință.

”În şedința Consiliului pot fi dezbătute doar cele două subiecte în care materialul şedinței este în limba română şi grafie latină, fiindcă CNMNRS nu este CNMNVS (Consiliul Valah) care are limba oficială sărbă cu grafia sârbească”, se mai arată în comunicat.

”Românii din Voivodina (Serbia) nu sunt vlahi şi nu vor fi niciodată, iar limba maternă este limba română cu grafia latină”, insistă reprezentanții RIS, care mai arată că o asemenea modalitate de funcționare a CNMNRS impune ”DIZOLVAREA CONSILIULUI, proces care a început, iar actul iresponsabil al conducerii Cosiliului de la ultima şedință va fi contestat în justiție”.