Acasă Alte comunitati Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond

Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond

Muzeul Național de Istorie a României anunță vernisajul expoziției internaționale Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond, un eveniment cultural desfășurat la New York, în cadrul Institute for the Study of the Ancient World (Institutul pentru Studierea Lumii Antice) al New York University. Această expoziție este parte a proiectului expozițional internațional The First Kings of Europe. Expoziția Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond va fi deschisă în perioada 21 septembrie 2022  19 februarie 2023.

Proiectul cultural internațional The First Kings of Europe, care este organizat în trei orașe importante – din SUA (New York, Chicago) și Canada (Gatineau) – , reprezintă un demers cu totul aparte, de anvergură extraordinară, inițiat de Field Museum (Chicago, SUA) în colaborare cu alte peste 20 de muzee din zona Europei de Sud-Est și Centrale. Această expoziție internațională, prezentată în premieră în muzee nord-americane, reunește peste 750 de bunuri culturale de primă importanță din colecțiile unor instituții muzeale din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ungaria.

Pentru România, coordonatorul proiectului expozițional este Muzeul Național de Istorie a României, care colaborează în acest sens cu alte cinci instituții muzeale, anume: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj), Complexul Muzeal Național Neamț (Piatra Neamț), Muzeul Civilizației Gumelnița (Oltenița), Muzeul Olteniei (Craiova) și Muzeul Județean Buzău. În cadrul expoziției Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond este prezentată, împreună cu alte exponate de excepție din alte colecții muzeale din țările amintite, o selecție de 60 de artefacte pre- și protoistorice – datând din perioada neoliticului, a epocii bronzului și până în a doua epocă a fierului – provenite din colecțiile muzeelor românești amintite mai sus.

Beneficiind de împrumuturi temporare ale unor bunuri culturale din patrimoniul unor state europene, expoziția Ritual and Memory oferă o oportunitate deosebită pentru specialiștii și publicul nord-american de a descoperi artefacte arheologice pre- și protoistorice din regiunea cuprinsă între Munții Carpați și Munții Balcani. Deși multe muzee americane dețin în colecțiile lor obiecte de patrimoniu aparținând civilizațiilor anticilor greci, romani, egipteni și ale celor din Orientul Apropiat sau cel Îndepărtat, precum și din alte culturi de pe alte continente, artefactele pre- și protoistorice din sud-estul Europei sunt aproape necunoscute și rareori expuse în acest mediu cultural. Artefactele prezentate în expoziție sunt mărturii excepționale ale unora din primele comunități agricole stabilite în Europa și mai apoi ale diverselor populații din perioada epocii metalelor care au trăit în arealul geografic amintit, dezvăluind importante realizări artistice și tehnologice ale acestora, precum și credințe spirituale și practici rituale ale acestor civilizații din timpuri îndepărate. Institute for the Study of the Ancient World (Institutul pentru Studierea Lumii Antice) invită vizitatorii acestei expoziții să descopere credințele, practicile rituale și organizarea comunității în aceste civilizații ale Europei de Sud-Est de dinaintea apariției primelor izvoare scrise și să exploreze o viziune mult mai amplă asupra contactelor semnificative și legăturilor civilizațiilor pre- și protoistorice ale acestui spațiu dinamic. Tematica expoziției subliniază tocmai o cunoaștere mai nuanțată și profundă, prin noi interpretări asupra acestor civilizații, dincolo de ceea ce poate fi înțeles despre acestea numai din ecourile narațiunilor convenționale ale antichității asupra acestor realități și integrând rezultatele recente ale cercetărilor arheologice și ale studiilor pluridisciplinare asociate acestora.

Epoziția Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond și proiectul internațional The First Kings of Europe din care aceasta face parte marchează un moment aparte de cooperare culturală între Statele Unite ale Americii, Canada și Europa de Sud-Est, într-un timp contemporan al unor oportunități fără precedent de a explora noi perspective asupra începuturilor istoriei în această parte a lumii.

Articolul precedentCentru regional de excelenţă al OMS Europa la Bucureşti
Articolul următorMasa rotundă „Dialogurile Dunării – enunțuri și colaborări transfrontaliere” la ICR Paris