“Roma Women Weaving Europe”     

“Roma Women Weaving Europe”     

În perioada 21 martie – 30 iulie, Institutul Cultural Român din Berlin şi Institutul de Artă şi Cultură al Romilor din Europa (ERIAC) vor celebra mișcarea feministă romă din întreg spațiul european în cadrul unei expoziţii de artă contemporană şi a unei serii de evenimente conexe. Expoziţia a fost gândită sub un unic concept pentru două spaţii, cel al Galeriei ICR şi cel al ERIAC Berlin.

Proiectul expozițional ”Roma Women Weaving Europe” prezintă o selecție de artiști contemporani remarcabili, din România şi alte ţări europene, precum Polonia, Finlanda, Slovacia și Marea Britanie. Expoziția include creaţii artistice realizate intr-o mare diversitate de medii, de la pictură la instalație, video-art, artă decorativă și sculptură.

Problemele asociate cu inegalitatea de gen au devenit o temă centrală a dezbaterilor din ultimii ani. Cele aproximativ 6 milioane de femei de etnie romă din Europa se confruntă cu o discriminare multiplă, intersecţională – pe de o parte ca femei, pe de alta ca membre ale unei minorități etnice stigmatizate, prezentând un risc ridicat de excludere socială. Mișcarea feministă romă s-a format ca răspuns la lipsa de reprezentare, în căutarea unei voci care să articuleze interesele colective ale femeilor rome și se luptă pentru egalitate la intersecția categoriei etnicității cu cea de gen.