Români care nu se văd – profesori de Limba Română în afara...

Români care nu se văd – profesori de Limba Română în afara granițelor, decorați de președintele Iohannis

«La mulți ani!» tuturor celor care simt și vorbesc românește! * Să-i prețuim pe cei care folosesc corect limba română * O școală performantă, cu dascăli dedicați, formează oameni demni și corecți, care lasă în urma lor o lume mai bună *

foto arhivă

Președintele României, Klaus Iohannis, a decorat joi, 30 august a.c., la Palatul Cotroceni, profesori și instituții de învățământ din afara granițelor, cu ocazia Zilei Limbii Române.

Este vorba despre școli și profesori care mențin vie, în afara țării, limba română și care de-a lungul timpului s-au remarcat prin dăruirea cu care au insuflat tinerelor generații dragostea de țară.

Astfel, în semn de apreciere pentru contribuția deosebită avută la promovarea și conservarea educației în limba română, pentru rezultatele obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații din cadrul comunităților românești din diaspora, Președintele României a conferit:

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria E – „Patrimoniul cultural național” Liceului „Mihai Eminescu” Carapciu (Regiunea Cernăuți, Ucraina), Liceului „Mihai Eminescu” Solotvino (Regiunea Transcarpatia, Ucraina), Școlii elementare „2 Octombrie” Nicolinț (Republica Serbia), Școlii Generale „3 Octombrie” Sân Mihai (Republica Serbia), Școlii românești Milne Valley (Canada), Școlii românești (Republica Cipru) și Liceului „Mihai Eminescu” Sofia (Republica Bulgaria);

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F – „Promovarea culturii” Colegiului de Educație pentru Copii „Juan de Austria” Alcalá de Henares (Regatul Spaniei) și Școlii „IC Corrado Melone din Ladispoli” (Republica Italiană).

Cu prilejul Zilei Limbii Române, în semn de apreciere pentru contribuția personală avută la promovarea și conservarea educației în limba română, pentru dăruirea cu care s-au implicat în menținerea identității culturale în rândul comunităților românești din diaspora, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F – „Promovarea culturii”:

doamnei Roxana Magdalena Bârlea , lector doctor de limba română la Universitatea Aix-Marseille, Republica Franceză;

doamnei Ancuța Corina Borzási, profesor de limbă, cultură și civilizație românească, Dublin, Irlanda;

doamnei Elena De Chiara, profesor, Școala românească de pe lângă Parohia Ortodoxă Română Sf. Grigorie Teologul din Schiedam, Regatul Țărilor de Jos;

doamnei Rodica Adriana Covaci, profesor de limbă, cultură și civilizație românească, Lisabona, Republica Portugheză;

doamnei Georgeta Laura Dachin, profesor, coordonator al Școlilor de limbă română din Aarhus și Faarvang, Regatul Danemarcei;

doamnei Coralia Ditvall, lector doctor de limba română la Universitatea Lund, Regatul Suediei;

doamnei Cécile Folschweiller, profesor doctor, responsabilă de studiile de limba română și director adjunct al Departamentului Europa al Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale, Republica Franceză;

doamnei Georgiana Gălățeanu Fârnoagă, lector doctor, Universitatea California din Los Angeles, Statele Unite ale Americii;

doamnei Ramona Gonczol, profesor de limba română la University College London, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;

doamnei Vivianne Gherghel, profesor, Regiunea Toscana, Republica Italiană;

doamnei Ana-Maria Gîrleanu-Guichard, conferențiar, director al Departamentului de Studii Românești, Universitatea din Strasbourg, Republica Franceză;

doamnei Minodora Grigorescu, profesor, Toronto, Canada;

doamnei Lucreția Manolache, profesor, Școala Românească din Eindhoven, Regatul Țărilor de Jos;

doamnei Maria Mihaiela Marton, profesor de limbă, cultură și civilizație românească, Regatul Spaniei;

doamnei Angela Nicoară, profesor, Școala „IC Corrado Melone din Ladispoli”, Republica Italiană;

doamnei Ileana Alexandra Orlich, profesor doctor, Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite ale Americii;

doamnei Iuliana Elena van Peppen, profesor, Școala Românească din Haga și Școala Românească din Amsterdam, Regatul Țărilor de Jos;

domnului Dorin Perie, profesor universitar doctor, Universitatea Amsterdam, Regatul Țărilor de Jos;

doamnei Zinaida Pinteac, profesor, Școala generală din Frumușica Veche, Raionul Sărata, Regiunea Odesa, Ucraina;

doamnei Livia Popa, profesor, Toronto, Canada;

doamnei Andreia Roman, fost conferențiar la Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale, Republica Franceză;

domnului Nicolae Stanciu, profesor, Lectoratul de limbă, cultură și civilizație românească, Universitatea de Stat din Karaganda, Republica Kazahstan;

doamnei Una Vasiljević, profesor de limba română, Centrul de cultură românească din Boljevac, Republica Serbia.

De asemenea, cu ocazia aniversării a 90 de ani de viață, în semn de apreciere și recunoaștere deosebită a valorii profesionale, pentru rezultatele de excepție obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații din cadrul comunităților românești din diaspora, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, categoria F „Promovarea culturii”, domnului profesor universitar dr. Alexandru Niculescu, specialist în lingvistică romanică și românească.

În semn de apreciere pentru contribuția personală semnificativă pe care a avut-o la dezvoltarea relațiilor româno-germane, precum și la promovarea imaginii comunității românești în Germania, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer domnului Thomas Geisel, primarul orașului Düsseldorf, Republica Federală Germania.

Totodată, în semn de apreciere pentru contribuția personală semnificativă pe care a avut-o la dezvoltarea schimburilor academice dintre România și Germania, pentru dăruirea cu care s-a implicat în promovarea culturii, limbii și civilizației române, Președintele României a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer domnului profesor doctor Werner Schaal, Republica Federală Germania.

În semn de apreciere pentru contribuția personală avută la promovarea culturii române în Germania, pentru activitatea susținută de promovare a patrimoniului cultural al sașilor transilvăneni, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, categoria F – „Promovarea culturii”, domnului dr. Matthias Buth, poet și publicist, Republica Federală Germania.

În alocuțiune sa, președintele a vorbit despre încărcătura deosebităpe care o are Ziua Limbi Române în anul Centenarului Marii Uniri: ”Limba română a reprezentat unul dintre pilonii pe care s-a bazat înfăptuirea Marii Uniri și a rămas liantul cultural și spiritual care ne leagă de România, indiferent unde ne aflăm, în țară sau în afara granițelor.

Emil Cioran spunea, de altfel, că noi, citez, «nu trăim într-o țară, ci într-o limbă», considerând, pe bună dreptate, că limba este adevărata patrie a fiecărui om.

Astăzi, am dorit să evidențiez încă o dată meritele acelor persoane și instituții care au făcut eforturi însemnate pentru a menține vie limba română peste hotare.

Distinși profesori de limba română din străinătate și distinși reprezentanți ai instituțiilor care susțin învățarea limbii noastre în afara țării, vă mulțumesc pentru contribuția dumneavoastră!

Sunteți cei care insuflați tinerelor generații dragostea de țară, păstrând, prin intermediul limbii, legătura esențială cu România. Totodată, datorită dumneavoastră, cetățenii străini au acces la limba și la cultura noastră. Predarea și învățarea limbii române, ca limbă maternă sau străină, sunt instrumentele principale de transmitere a identității și valorilor românești.

Vă felicit pe toți pentru oportunitățile pe care le creați pentru românii din afara țării, prin organizarea de întâlniri periodice, care au devenit o parte importantă și apreciată a vieții în comunitățile de români de pretutindeni.

Ca dascăl, iubesc școala și știu că ea modelează caractere și dezvoltă personalitatea, sădind în suflete și în minți acele valori și virtuți care fac o societate puternică și prosperă, așa cum îmi doresc să fie România.

O școală performantă, cu dascăli dedicați, formează oameni demni și corecți, care lasă în urma lor o lume mai bună.

Acestea sunt și câteva dintre motivele pentru care am inițiat proiectul «România Educată», prin care îmi doresc să promovăm un sistem de educație bazat pe valori și pe o viziune clară, cu un parcurs predictibil pentru toți copiii.

Doar astfel le permitem copiilor să-și atingă întregul potențial și să contribuie, cu talentul și munca lor, la dezvoltarea unei societăți din care să nu ne mai dorim să plecăm ci, dimpotrivă, în care să năzuim să ne întoarcem cât mai grabnic. O societate care să-i prețuiască pe cei care folosesc corect limba română, apreciind și respectând tot ce ne leagă de bogata noastră moștenire culturală.

Vă doresc mult succes în continuare și, prin intermediul dumneavoastră, transmit un călduros «La mulți ani!» tuturor celor care simt și vorbesc românește, indiferent dacă se află în țară sau în afara granițelor ei!