Români cu idei slipitoare

Români cu idei slipitoare

Inginerul Corneliu Birtok Băneasă (din Deva) a câştigat medalia de aur şi premiul special al delegaţiei Thailandei, la Salonul internaţional de inventică Innova Bruxelles, desfăşurat în perioada 19-21 noiembrie, uimind cu noua sa invenție (un dispozitiv care permite o creştere a puterii motorului la maşini cu până la 5%, în paralel cu o reducere a consumului de carburant şi a noxelor cu 7%), anunță servuspress.ro.Noul dispozitiv, denumit „deflector termic”, se aplică pe traseul de admisie a aerului la motor. Acest dispozitiv este deosebit de eficient vara, când motoarele pierd aproximativ 20% din putere din cauza căldurii de afară.

 „În perioada de vară, din cauza căldurii, motorul are pierderi de putere de până la 20 la sută. Acest deflector menține o temperatură scăzută și oferă motorului aceeși putere ca în celelate anotimpuri”, a precizat Corneliu Birtok – Băneasă.

Invenția a fost testată din anul 2010, când a fost implementată pentru prima dată pe autoturisme şi pe autobuzele unei companii de transport local din Alba Iulia.

Inginerul devean este de părere că în țară există „români cu idei slipitoare”, motiv pentru care cercetarea are nevoie de un sprijin financiar mult mai mare, pentru a contribui la dezvoltarea economiei naţionale.

Românii au idei sclipitoare, materia cenuşie românească este foarte apreciată în exteriorul ţării şi este păcat ca aceste idei să nu fie prezentate, în număr cât mai mare, la saloane de inventică, expoziţii, târguri, care pot aduce un plus României, cel puţin pe partea de imagine. Continuând cercetarea, multe dintre acest idei pot ajunge să se concretizeze în produse de larg consum şi să aibă o aplicaţie reală în economie, să genereze venituri”, a explicat inventatorul.

Numele lui Corneliu Birtok Băneasa este strâns legat de inovațiile din domeniul auto. Una dintre cele mai cunoscute invenții ale sale este filtrul supraaspirant, care poate reduce consumul de carburant cu 15 procente. Patru dintre ambulanțele SMURD din județul Hunedoara, una din Simeria și trei din Valea Jiului au fost dotate, gratuit, la începutul acestui an cu aceste filtre speciale.

Tot el a fost premiat anul acesta cu aur și la Salonul internațional de invenții de la Geneva pentru dispozitivul „Good Fill”. Cu ajutorul lui se poate alimenta cu lichid de parbriz orice tip de autovehicul. Avantajul pe care l-au apreciat membrii juriului a fost cel ecologic, pentru că se elimina bidoanele de plastic în care era depozitat acest lichid de obicei. În plus, este eliminată și risipa, deoarece mulți dintre șoferi turnau un sfert din lichid pe lângă recipientul pentru lichidul de parbriz. Pe cât de simplă a fost această ideee, pe atât de apreciată a fost de juriul de la Geneva.

Corneliu Birtok Băneasa are 36 de ani și a absolvit Facultatea de Inginerie din Hunedoara, secția Autovehicule Rutiere. Încă din 2010 el a fost premiat în fiecare an la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, toate dispozitivele create de el fiind dedicate automobilelor.