Acasă Cultura / Culte Români în Europa – copii uniți prin Centenar

Români în Europa – copii uniți prin Centenar

Foto: gazetadespania.es

Institutul Hispano Român lansează concursul „România într-o sută de cuvinte”, adresat tuturor copiilor și tinerilor între 3 si 18 ani din provincia Castellón si judetul Dambovita.

Astfel, sub motto-ul „Români în Europa – copii uniți prin Centenar” şi pentru a marca implinirea unui secol de la Marea Unire, concursul se adresează tuturor copiilor și tinerilor între 3 si 18 ani din provincia Castellón si judetul Dambovita. În cadrul acestuia există trei categorii: participanţii între 3 și 6 ani sunt invitaţi să facă un desen pornind de la un cuvânt  legat de România pe care îl vor alege dintr-o listă, cei între 7 si 11 ani  să scrie o compunere, iar cei mari cu vârsta cuprinsă între 12 si 18 ani sunt invitaţi să pregătească o poezie, un eseu sau o scrisoare pe tema experienței lor cu România.

Pot participa, cu o singura lucrare, copii cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, care locuiesc în provincia Castellón și în județul Dâmbovița.

Lucrările se vor împărți în 3 secțiuni:

Grupa de vârstă 3-6 ani, desen –  Concurenții vor realiza un desen pornind de la un cuvânt. Acest cuvânt va fi inclus în titlul desenului și poate fi un substantiv, un verb, un adjectiv (exemplu: munte, Eminescu, Brâncuși, popular, iubesc, sărbătoresc, unit etc.)  Caracteristicile desenului: – coală albă format A4; – tehnica de lucru este la alegere: culori, carioci, acuarelă; – lucrările se vor eticheta pe verso, în colțul din dreapta jos, cu o etichetă, după model, din care să reiasă datele concurentului: Titlul lucrării, Cuvântul ales, Numele şi prenumele copilului, Vârsta,  Şcoala, Localitatea, Îndrumător.

Grupa de vârstă 7-11 ani – concurenţii trebuie redacteze o compunere de maxim 100 de cuvinte sau desen. Mai precis, concurenții vor prezenta, în aproximativ 100 de cuvinte, un element din geografía, istoria, cultura României, element pe care-l consideră reprezentativ (exemple de elemente: momente istorice, tradiții, obiceiuri, natură, artă populară, ie, costum popular, revoluție, libertate, personalități istorice, grai, poveste, legendă, dans, bunici, zăpadă, vară, personalități din cultură etc.). Pot completa lucrarea cu desene, colaj de fotografii, pictură, pe aceeași foaie.

Caracteristicile lucrării: – coală albă format A4; – tehnica de lucru este la alegere: culori, carioci, acuarelă, creion; – cuvintele alese se vor sublinia; – lucrările se vor eticheta pe verso, în colțul din dreapta jos, cu o etichetă, după model, din care să reiasă datele concurentului: Titlul lucrării; Cuvintele alese; Numele şi prenumele copilului; Vârsta; Clasa; Şcoala ; Localitatea;  Îndrumător.

Grupa de vârstă 12-18 ani, tinerii trebuie să realizeze la alegere  eseu/ poezie/scrisoare. Concurenții vor realiza un eseu/poezie/scrisoare de o pagină, în care vor expune experiența lor în și despre România, explicând ce le place sau ce nu le place, ce ar schimba, ce ar păstra, etc.  Caracteristicile lucrării: – coală albă format A4; – lucrările vor fi etichetate pe verso, în colțul din dreapta jos, cu o etichetă, după model, din care să reiasă datele concurentului: Titlul lucrării; Numele şi prenumele copilului;  Vârsta; Clasa; Şcoala; Localitatea;  Îndrumător.

Lucrările se trimit (scanate format A4 sau fotografíe) la adresa de e-mail contacto@institutohispanorumano.org sau prin poștă la adresa Plz. Huerto Sogueros nº 1, entl. Pta.6, 12001, Castellón, până la data de 20 mai 2018, data poștei.

Toate lucrările intră în posesia Institutului Hispano Român (IHR). Concursul a inceput in data de 9 mai. Se vor lua în considerare doar lucrările primite până la data de 25 mai. Lucrările se vor publica pe măsură ce vor fi primite, pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Instituto-Hispano-Rumano-436992583300006/ și pe blogul IHR https://institutohispanorumano.wordpress.com/.

Publicul poate vota până pe 29 mai lucrarea preferată (votul digital este consultativ). Pentru fiecare secțiune, Juriul (5 persoane) va alege 3 câștigători. Se va oferi și un premiu al publicului pentru fiecare secţiune celei mai votate lucrări (votul publicului/digital).

Lucrările se vor expune în ziua celebrării Zilei Copilului. Lucrările realizate în România se vor expune în Târgoviște, într-o locație aleasă de organizatori/colaboratori. Lucrările realizate pe teritoriul Spaniei se vor expune în Castellon, într-o locație aleasă de organizatori. Data la care va avea loc premierea și expunerea lucrărilor va fi comunicată până pe 25 mai 2018, prin intermediul paginii de Facebook al IHR, și, de asemenea, prin email trimis colaboratorilor.

Nu se vor lua în considerare lucrările în care apar copii după picturi, desene, opere literare nespecificate. În cazul în care se imită o lucrare, se specifică titlul și autorul după care s-a făcut imitația.

Criterii de evaluare: – originalitatea lucrării; – corectitudinea exprimării în scris (punctele 3.2. si 3.3.); – respectarea temelor date.

Lucrările elevilor vor fi evaluate şi clasificate după un punctaj hotărât de un juriu de specialitate. Se vor acorda premiile I, II, III şi un premiu al publicului pentru fiecare secţiune celei mai votate lucrări (votul publicului/digital).