Români vizați în incidente rasiste în Regatul Unit

Români vizați în incidente rasiste în Regatul Unit

Numeroase incidente cu caracter rasist s-au înregistrat în Marea Britanie după referendumul care a decis ieșirea țării din UE, fiind vizați polonezi, români, italieni și musulmani, somați să părăsească teritoriul britanic, informează Mediafax.

Autoritățile britanice s-au sesizat după ce pe site-uri de socializare au apărut mesaje rasiste îndreptate împotrivă italienilor, musulmanilor, românilor și polonezilor din Marea Britanie.

În cartierul londonez Hammersmith, geamurile unui centru cultural polonez-Posk-au fost inscripționate cu sloganuri xebofobe, duminică.

“Suntem foarte perturbați și supărați de mesaje neplăcute făcute cu graffiti pe clădirea noastră. Poliția investigheaza un delict cu caracter rasist”, a reacționat Joanna Mludzinska, președintele Centrului cultural Posk.

Voi face o interpelare parlamentară pe tema incidentelor rasiste care s-au multiplicat în Marea Britanie” după referendum, a declarat deputatul laburist Jess Phillips.

Potrivit Libertatea.ro, pe o rețea de socializare, un bărbat a scris că într-o școală a apărut un mesaj către un elev din România. “Fiica mea mi-a povestit că cineva a scris Numele copilului, du-te înapoi în România pe peretele din toaleta fetelor din școală”, a povestit bărbatul.

Potrivit unui mesaj postat pe Twitter, un italian a fost agresat doar pentru că a întrebat pe cineva cum a votat la referendum. Victima a avut nevoie de copci şi şi-a pierdut un dinte în urma atacului.

O tânără din Polonia care a ajuns în Marea Britanie cu bursă de studiu, în urmă cu opt ani, a declarat pentru The Independent că s-a temut că rezultatul referendumului va duce la o sporire a lipsei de toleranţă, a discriminării şi a rasismului, dar nu a crezut că fenomenul “va deveni atât de agresiv şi va fi atât de imediat”.

Pe rețeaua de socializare Facebook a fost creat un grup numit“Worrying Signs” (Semne Îngrijorătoare), pentru a documenta presupusele incidente în care imigranţii sunt vizaţi de comentarii xenofobe.