România aderă la “Via Carpatia”, autostrada care va lega Lituania de Bulgaria

România aderă la “Via Carpatia”, autostrada care va lega Lituania de Bulgaria

O axă rutieră care să lege Lituania de Bulgaria până la frontiera greacă, ar urma să fie construită de mai multe state est-europene.Proiectul, denumit Via Carpatia, a obţinut deja acordul a şapte ţări – România, Lituania, Polonia, Ungaria, Slovacia, Ungaria şi Turcia – care au semnat ieri, la Varşovia, o declaraţie comună, a anunţat ministrul polonez pentru infrastructură, anunță Radio România Actualități.

În prezent nu au fost avansate cifre privind costurile şi nicio dată privind începerea proiectului, dar iniţiatorii speră să obţină contribuţii pentru finanţare de la Uniunea Europeană.

Via Carpatia este un traseu rutier european aflat în stare de proiect, care va face legătura între Marea Baltică și Marea Neagră. Traseul va începe în Lituania, la Kaunas, iar apoi se continuă în Polonia, pe ruta Białystok – Lublin – Rzeszów, în Slovacia la Presov – Koszice și în Ungaria prin Miskolc – Debrecen. Pe teritoriul României traseul va avea două direcții, una spre portul Constanța, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Pitești – București – Constanța și una spre frontiera româno-bulgară la viitorul pod peste Dunăre de la Calafat-Vidin, pe ruta Oradea – Arad – Timișoara – Lugoj – Drobeta Turnu Severin – Vînju Mare – Calafat, care are posibilitatea prelungirii proiectului Via Carpatia spre frontiera sudică a Uniunii Europene.

Proiectul Via Carpatia a fost aprobat în anul 2006, când miniștrii de transport din din Polonia, Lituania, Slovacia și Ungaria au semnat o declarație comună pentru extinderea rețelei trans-europene de transport prin crearea unei rute mai scurte de-a lungul axei nord-sud care va conecta cele patru state.