Acasă Europa România contribuie substanţial la Misiunea UE de Consiliere pentru Ucraina

România contribuie substanţial la Misiunea UE de Consiliere pentru Ucraina

România este hotărâtă să contribuie substanţial la Misiunea UE de Consiliere pentru Ucraina, a precizat, marţi, la CAE, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, subliniind totodată că Bucureştiul sprijină consolidarea regimului de sancţiuni aplicate Rusiei, a anunţat MAE.

Ministrii de externe ai UE au lansat, marti, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, “un apel ferm tuturor partilor prezente in teren, in special gruparilor separatiste care actioneaza in regiune, sa permita neintarziat accesul echipelor de experti la locul prabusirii (aeronavei Malaysian Airlines – n.r.), in vederea recuperarii trupurilor neinsufletite”, se arată într-un comunicat MAE.

Şefii diplomaţiilor europene au reiterat sprijinul UE pentru unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi au subliniat necesitatea punerii în aplicare cât mai rapide a planului de pace lansat de preşedintele Petro Poroşenko. Au exprimat dezamăgirea faţă de lipsa unor acţiuni substanţiale ale Federaţiei Ruse în acest sens, în special în ceea ce priveşte dezescaladarea conflictului armat din Estul Ucrainei.

În linia celor stabilite la Consiliul European din 16 iulie 2014, Consiliul a aprobat un pachet substanţial de măsuri restrictive. Miniştrii au aprobat extinderea criteriului de listare, pentru a include entităţi și persoane care contribuie la subminarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii naţionale a Ucrainei. De asemenea, au decis accelerarea adoptării de măsuri la adresa persoanelor şi entităţilor care acordă sprijin material şi financiar acţiunilor care ţin de anexarea ilegală a Crimeei şi destabilizarea părţii de est a Ucrainei, respectiv formularea de noi restricţii la investiţiile în Crimeea. Totodată, miniştrii au mandatat Consiliul şi Comisia Europeană să finalizeze pregătirile pentru adoptarea de noi măsuri sancţionatorii, care să acopere, printre altele, sectorul apărării, inclusiv produsele cu dublă utilizare, cel al tehnologiei de vârf, inclusiv în domeniul energetic, precum şi accesul la piaţa de capital.