România dezbate, la Bruxelles, sprijinul pentru Rep. Moldova şi Georgia în traiectoria...

România dezbate, la Bruxelles, sprijinul pentru Rep. Moldova şi Georgia în traiectoria UE

Şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, participă astăzi, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care se va desfăşura la Bruxelles. Pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe se află subiecte de actualitate pentru politica externă a Uniunii Europene. Miniştrii de externe europeni vor discuta despre stadiul Parteneriatului Estic, abordarea de către UE a situaţiei din Ucraina, precum şi despre modalităţile prin care UE va sprijini, în continuare, statele partenere Republica Moldova şi Georgia.

Reuniunea ministerială va prilejui şi o dezbatere despre cele mai recente evoluţii din Vecinătatea Sudică a UE. Discuţiile se vor centra pe evaluarea situaţiei din Siria, în contextul Conferinţei de pace Geneva II. Vor fi abordate, totodată, implicaţiile crizei siriene asupra stabilităţii regionale, precum şi ultimele evenimente din Egipt, Tunisia şi Libia.

Agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe din 10 februarie 2014 mai include, ca puncte de discuţie, Republica Centrafricană şi Yemen.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Catherine Ashton, va face o scurtă prezentare a rezultatelor summit-ului UE-Rusia, desfăşurat la data de 27 ianuarie 2014, la Bruxelles.

În contextul prezenţei la Bruxelles, ministrul Titus Corlăţean va co-prezida, alături de ministrul francez pentru afaceri europene, Thierry Repentin, cea de-a opta reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. Grupul reprezintă un mecanism ministerial informal, lansat în 2010 la iniţiativa României, co-sponsorizat de Franţa, cu rol de platformă de dialog privind avansarea relaţiei UE – Republica Moldova.