“România dus şi intors: viaţa şi munca în exploatare”

“România dus şi intors: viaţa şi munca în exploatare”

Expoziţia „România dus şi întors: viaţa şi munca în exploatare”, semnată de fotoreportera Francesca Commissari este prezentată între 2 şi 20 decembrie, la Palazzo Cosentini din Ragusa(Sicilia), în Italia.

Din program face parte şi spectacolul „Sera Biserica” de James Guarnieri, producator Santa Briganti, care va fi prezentat publicului pe 4 decembrie (ora 19:30) în Sala „Falcone Borsellino”. Această piesă de teatru a ridicat cu mult curaj atât cortina hărţuirii şi santajului la care sunt supuse multe romance care muncesc în sere, cât și pătura de tăcere și supunere care ascunde această realitate.

Evenimentul „România dus şi întors: viata şi munca în exploatare” cuprinde patru zile de comunicări, dezbateri şi evenimente culturale focalizate pe problemele cu care se confruntă comunitatea românească în vederea identificării modalităţii de ieşire din „sistemul” de exploatare a lucrătorilor.

 La congres participă şi Dana Constantinescu, ambasadorul României în Italia, reprezentanți ai ONU, ai institutiilor italiene, diplomați români, experti în domenii, autorități judiciare, lideri sindicali, operatori din cadrul primăriei şi ong-uri.

Programul va cuprinde şi un curs de informare şi formare privind prevenirea unor situaţii de risc şi drepturile de muncă ale asistentelor familiare, seminar sustinut de Silvia Dumitrache, președinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia – ADRI.