România, exemplu pentru politica față de minorități

România, exemplu pentru politica față de minorități

Ovidiu Ganț

România poate fi dată ca exemplu în Europa pentru felul în care se raportează la minorități, susțin reprezentanții grupurilor etnice în Parlament, în contextul în care la marți, în toată lumea, se sărbătorește Ziua Minorităților Naționale, conform unei decizii adoptate de ONU în 1992.

“România sărbătorește pe 18 decembrie Ziua Minorităților Naționale. În opinia mea este expresia modului în care România democratică și europeană a înțeles să se raporteze la această problematică. Cred că, în ce ne privește, avem de departe în Europa cea mai bună legislație în acest domeniu, avem instituții care funcționează foarte bine și cred că invers și minoritățile naționale, în ansamblul lor, dar și reprezentanții lor politici se străduiesc să contribuie la dezvoltarea societății românești în ansamblu, așa că, după părerea mea, 18 decembrie e o zi în care chiar avem de ce să sărbătorim“, a declarat Ovidiu Ganț, deputat din partea minorității germane și viceliderul grupului minorităților naționale de la Camera Deputaților.

Pentru a marca această zi, reprezentanții romilor au organizat un spectacol de muzică.: “Agenția Națională pentru Romi și Partida Romilor au organizat un spectacol în sediul nou al Ministerului Culturii, un spectacol de muzică cu specific al etniei pe care o reprezint în Parlament. Vor fi invitate o serie de vedete ale romilor. Eu cred că ceea ce s-a făcut pentru minorități în România, în ultimii 20 de ani, este un lucru bun, se poate și mai bine. Toată lumea se speria că, dacă se acordă drepturi minorităților, nu știu ce se întâmplă. Uite că nu s-a întâmplat nimic. Așa că nu am decât să urez și majoritarilor, și minoritarilor Sărbători fericite, un Crăciun plin de liniște sufletească, alături de familie și de ceilalți”, a declarat, Nicolae Păun, deputat din partea minorităților.