România, gata să împărtășească Ciprului experiența dobândită în procesul de delimitare maritimă...

România, gata să împărtășească Ciprului experiența dobândită în procesul de delimitare maritimă în Marea Neagră

sursa foto: MAE

Într-o convorbire telefonică purtată de ministrul  afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul cipriot, Nikos Christodoulides, la solicitarea acestuia, șeful diplomației române a reiterat solidaritatea cu Cipru și întregul sprijin al României pentru eforturile în derulare la nivel UE care vizează dezescaladarea și relansarea dialogului în Meditarana de Est. În context, oficialul român a prezentat disponibilitatea de a împărtăși experiența dobândită de România în procesul de delimitare maritimă în Marea Neagră soluționat de Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

În cadrul convorbirii telefonice, cei doi demnitari au discutat și despre stadiul relațiilor bilaterale, menționând interesul pentru impulsionarea dialogului politico-diplomatic și a cooperării sectoriale. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța comunității românești care constituie o punte de legătură între cele două țări și a salutat cooperarea dintre cele două state pe tematica diasporei, inclusiv în baza Memorandumului de Înțelegere semnat în 2018 în acest domeniu și care produce efecte benefice concrete.

Cei doi miniștri au discutat în detaliu situația actuală din Mediterana de Est, șeful diplomației române făcând un apel reînnoit la calm și la detensionarea situației prin dialog între părțile implicate, subliniind importanța găsirii unor soluții în acord cu dreptul internațional, fie prin negociere, fie prin recursul la justiția internațională.

Ministrul de externe cipriot a mulțumit pentru poziția echilibrată, constructivă și principială a României și pentru deschiderea manifestată în ceea ce privește împărtășirea experienței acumulate în domeniul delimitărilor maritime.

Discuția a prilejuit, totodată, un schimb de opinii privind evoluțiile din regiune, cu accent pe situația din Belarus. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, și cu această ocazie, susținerea fermă pentru democratizarea țării și respectarea drepturilor cetățenilor.

Șeful diplomației române a adresat omologului său cipriot invitația de a efectua o vizită la București, atunci când condițiile vor permite, propunere acceptată cu plăcere de interlocutor.