România în „Lumea Cărții” europene la Praga

România în „Lumea Cărții” europene la Praga

România participă la Festivalul Internațional de Carte și de Literatură „Lumea Cărții” de la Praga, unul din cele mai importante evenimente culturale de acest gen din estul Europei care se va desfășura în perioada 14-17 mai.

La manifestare vor fi prezenți scriitorii Adela Greceanu, Răzvan Petrescu, Ciprian Măceșaru, M. Duțescu, Ștefan Ivas, Alexandru Matei, invitați ai Ministerului Culturii, și Nicolae Rusu și Aida Boldeanu, invitați ai Institutului Cultural Român de la Praga. Poezia va avea un rol special în cadrul manifestărilor literare la standul național, organizat de Ministerul Culturii.

Toate evenimentele se vor desfășura la standul național din cadrul Palatului Expozițional din Praga, locul de desfășurare al Târgului. Invitat de onoare la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Carte și de Literatură de la Praga este Egiptul, România deținând acest statut în anul 2012. Temele principale ale manifestării culturale sunt Fotograful și cartea, Cărțile campioane mondiale pentru tânărul public cititor, Diaspora literară și cehii din lume.

Invitații Ministerului Culturii vor susţine prezentări de carte și lecturi: Ciprian Măceșaru cu proaspătul său volum de poezii, Numele meu este Bryan Ruiz (Next Page, 2015), dar și din volumul de eseistică scris împreună cu Dan C. Mihăilescu, Despre nerăbdarea de a fi răbdător (Humanitas, 2014), Adela Greceanu, din Şi cuvintele sunt o provincie (Cartea Românească, 2014), Ștefan Ivas, din Mila schimbă gustul cărnii (Casa de Editură Max Blecher, 2014), M. Duțescu, din Uranus Park (Polirom, 2014). Invitații Institutului Cultural Român sunt Nicolae Rusu, care va citi din volumul său de proză Șoboloaniada și Aida Boldeanu, poezie, De dragul scaunelor roşii. Alexandru Matei (critic literar) va fi moderator la evenimentele organizate de către Ministerul Culturii.