România în zi de sărbătoare la Expo Milano

România în zi de sărbătoare la Expo Milano

Ceremonia dedicată Zilei României la Expo Milano 2015 s-a desfăşurat, pe 29 iunie, în prezenţa unei delegații oficiale conduse de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a oficialilor italieni, a reprezentanților presei române și internaționale și a vizitatorilor. Din partea Ministerului Afacerilor Externe a participat la eveniment secretarul de stat Daniel Ionită.

Delegația română a fost întâmpinată de Andrea Olivero, viceministru în cadrul Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere al Republicii Italiene.

În mesajul de deschidere, oficialul italian a subliniat că românii sunt cea mai mare comunitate din Italia, cu o puternică vocație antreprenorială, ce influențează economia italiană. Totodată, a apreciat îmbinarea de modernitate și tradiție care se regăsește în România și a mulțumit pentru contribuția pe care ţara noastră a adus-o în cadrul expoziției universale, prin promovarea patrimoniului său tradițional și autentic.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a vorbit despre legăturile profunde care există între cele două țări la nivel economic, cultural şi politic. Totodată, a subliniat că Italia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, lucru evidențiat de consistența cooperării economice dintre cele două țări, cu o prezență dinamică a companiilor italiene pe piaţa românească și cu un volum în creștere al schimburilor comerciale.

Ziua României la Expo Milano a continuat cu un Forum de afaceri şi investiţii organizat în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României. Obiectivul acestui forum a fost acela de a iniția o serie de proiecte de colaborare cu oameni de afaceri italieni și de a încuraja investitorii italieni să-și dezvolte afacerile în România.

Pe parcursul întregii zile, ansamblul folcloric ”Cindrelul-Junii Sibiului” a susținut mai multe reprezentații artistice în site-ul expozițional, ocazie cu care vizitatorii de la Expo Milano au putut să admire dansurile și costumele tradiționale românești. Seara s-a încheiat cu un spectacol susținut de Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal, cu participarea sopranei Anita Hartig.

Reamintim că în perioada 1 mai – 31 octombrie are loc expoziția universală Expo Milano 2015, cu tema generală „Hrănirea Planetei, Energie pentru Viaţă”. Pe durata celor 6 luni de desfăşurare, manifestarea expoziţională reunește 148 de țări și organizații internaționale.

România participă cu un pavilion propriu, construit pe o suprafaţă de 887 mp, aflat în zona centrală a expoziţiei. Conceptul Pavilionului pornește de la reinterpretarea arhitecturală a unei locuinţe româneşti tradiţionale, integrate în fluxul contemporan prin mijloace moderne de prezentare audio-video, soluţii tehnologice inovatoare.

Ziua de 29 iulie a fost stabilită, în 1998, Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te, române!”, simbol al Revoluţiei Române de la 1848. „Deşteaptă-te, române!” a fost ales, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.