Acasă International România, încă un mandat în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO)

România, încă un mandat în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO)

România a fost aleasă, marți, 11 octombrie 2022, pentru un nou mandat în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO), pentru perioada 2023-2025, la alegerile care s-au desfășurat în cadrul celei de-a 17-a şedinţe plenare a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la sediul ONU din New York.

În cadrul votului individual și secret al statelor membre ale Adunării Generale a ONU, România a fost aleasă de 176 de state, pentru un loc alocat Europei de Est în cadrul CDO. Precedentele mandate ale României în cadrul CDO au fost exercitate în perioada 19 iunie 2006 – 18 iunie 2008, respectiv din august 2011 până la 31 decembrie 2014.

În conformitate cu obiectivele esențiale de politică externă ale României și în concordanță cu valorile și principiile Cartei ONU, în cadrul mandatului său România va urmări îndeplinirea promovării angajamentelor pe următoarele paliere:

Drepturile omului, democrație și statul de drept, cu accent pe reziliența democrației, consolidarea statului de drept, combaterea corupției; amenințările din mediul online și ale noilor tehnologii la adresa democrației; abordarea partenerială pentru consolidarea valorilor democratice.

Drepturile femeii: susținerea egalității de gen; combaterea violenței la adresa femeilor; valorificarea experienței naționale în domeniu și translatarea sa în activitatea și inițiativele de la nivelul Consiliului; importanța parteneriatelor, abordarea pro-activă; dimensiunea de tineret a împuternicirii și egalității de gen.

Combaterea discriminării: promovarea poziției principiale de respingere a tuturor formelor de discriminare, rasism și xenofobie, inclusiv a antisemitismului; reacția consolidată față de proliferarea discursului instigator la ură; capitalizarea experienței în plan intern și transpunerea sa în acțiuni la nivelul Consiliului.

Libertatea de exprimare: promovarea echilibrului între libertatea de exprimare și respingerea derapajelor discursive; dimensiunea de media, protecția jurnaliștilor; educația pentru media; combaterea dezinformării.

De asemenea, în cadrul acestui mandat, România va putea continua și obiectivele complementare asumate în cadrul mandatului de Președinte al Comunității Democrațiilor, pe care l-a deținut în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022.

Consiliul Drepturilor Omului (CDO) a fost înfiinţat în baza rezoluţiei Adunării Generale a ONU nr. 60/251 (adoptată la 15 martie 2006) şi a început să funcţioneze efectiv la data de 19 iunie 2006, înlocuind Comisia Drepturilor Omului, după 60 de ani de activitate, şi este constituit din 47 de state membre cu drept de vot.

Împărţirea locurilor se face în baza unei distribuţii pe grupuri geografice: state africane – 13 locuri, state din Asia-Pacific – 13 locuri, state din America Latină şi Caraibe – 8 locuri, Europa de vest şi alte state – 7 locuri, state din Europa de Est – 6 locuri.

Consiliul Drepturilor Omului este un organ subsidiar permanent al Adunării Generale ONU şi este unul dintre cele două organe create în contextul reformei generale a ONU. Potrivit procedurii, statele sunt alese direct şi individual prin vot secret de majoritatea membrilor Adunării Generale.

România a avut două mandate în cadrul CDO, primul, în perioada 19 iunie 2006 – 18 iunie 2008, iar al doilea, din august 2011 până la 31 decembrie 2014.

În cadrul Consiliului Drepturile Omului, România a iniţiat două rezoluții: Drepturile omului, democrație și statul de drept (2012, 2015, 2017, 2019, 2021) și Dreptul copilului de a se angaja în activități de joacă și recreative (2014).