Acasă Stiri România își exprimă îngrijorarea cu privire la orice formă de ostilitate în...

România își exprimă îngrijorarea cu privire la orice formă de ostilitate în spațiul cibernetic și comportamentul iresponsabil în spațiul cibernetic

Ministerul de Externe a luat poziție în privința atacurilor cibernetice împotriva serverelor Microsoft Exchange, care au afectat peste 250.000 de servere din întreaga lume. Potrivit MAE, aceste ”activități cibernetice maligne” sunt asociate cu China și încalcă normele internaționale privind ”comportamentul responsabil statal în spațiul cybernetic”. Marea Britanie și UE au acuzat China că se află în spatele unui atac cibernetic de proporții, care a vizat instituții guvernamentale și industrii cheie la nivel european și internațional.

”Ministerul Afacerilor Externe își exprimă solidaritatea cu Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și ceilalți parteneri în contextul îngrijorărilor exprimate public cu privire la derularea operațiunilor cibernetice maligne asupra Microsoft Exchange Server, precum și cu privire la campania cibernetică a grupării APT40, acțiuni evaluate ca fiind asociate cu Republica Populară Chineză și care au vizat instituții guvernamentale și industrii cheie la nivel european și internațional. Aceste activități cibernetice maligne au fost derulate cu ignorarea cadrului normativ internațional privind comportamentul responsabil statal în spațiul cibernetic așa cum este definit în rapoartele consecutive ale Grupului ONU de Experți Guvernamentali/UNGGE, reafirmate de către Grupul de Lucru ONU cu Participare Deschisă/OEWG și aprobate de către Adunarea Generală a ONU”, se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit ministerului, ”România își exprimă îngrijorarea cu privire la orice formă de ostilitate în spațiul cibernetic și comportamentul iresponsabil în spațiul cibernetic. De asemenea, își reafirmă angajamentul ferm și implicarea în sprijinul consolidării eforturilor la nivel european și internațional pentru a preveni, descuraja și răspunde la astfel de acțiuni destabilizatoare, cu respectarea cadrului internațional de comportament responsabil statal adoptat la nivelul ONU, bazat pe dreptul international”.

MAE mai arată că ”promovarea și protejarea unui spațiu cibernetic global, deschis, liber, stabil și sigur, precum și protecția proprietății intelectuale reprezintă un obiectiv principal în susținerea dezvoltării economice, a societății și a securității la nivel internațional, cu respectarea valorilor democratice și a ordinii bazate pe reguli”.

China, acuzată de atac cibernetic de proporții

Marea Britanie și Uniunea Europeană au acuzat China de un atac cibernetic major în cursul acestui an, care ar fi vizat peste 250.000 de servere Microsoft Exchange din întreaga lume.

Potrivit BBC, hackerii au exploatat o vulnerabilitate a serverelor Microsoft Exchange, care permite plasarea unor scripturi în sistem, care funcționează ca o ”ușă din spate”, facilitând exploatări ulterioare. Acest lucru a fost folosit apoi de alte grupări de hackeri, lăsând sistemele vulnerabile la atacuri de tip ransomware și spionaj.

La fel ca Marea Britanie, UE leagă astfel de activități de două grupări localizate în China, cunoscute drept APT 40 și APT 31, care sunt acuzate de spionaj și furt de proprietate intelectuală.