România nu va semna Acordul fundamental dintre UE și Canada, dacă se...

România nu va semna Acordul fundamental dintre UE și Canada, dacă se mențin vizele

România nu este de acord cu semnarea de către UE a unui acord comercial esențial cu Canada, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. România se opune acestui acord, pe care UE și Canada îl vor semna peste o săptămână, din cauza menținerii de către Canada a vizelor pentru români. “România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE – Canada“, araăa secretarul de stat Cristian Bădescu într-un comunicat al MAE.

Bădescu a făcut acest anunț după ce a participat marți la Consiliul Afaceri Generale (CAG) al UE, desfășurat în Luxemburg.

Ambasadorul României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu, declarase marți că o soluție privind eliminarea vizelor pentru Canada “este la îndemână”, potrivit publicației electronice politico.com.

Miniștrii Comerțului din Uniune, reuniți la Luxemburg, nu au reușit să aprobe acordul de liber-schimb cu Canada, în urma opoziției a trei țări – Belgia (guvernul federal a împiedicat de conducerea regiunii Valonia, dar Canada a făcut pași mari pentru o înțelegere), România și Bulgaria – ambele au condiționat semnarea acordului de eliminarea vizelor pentru cetățenii lor.

Semnarea acestui acord de liber-schimb cu Canada este prevăzută în 27 octombrie, în cadrul unui summit UE-Canada care va avea loc la Bruxelles, în prezenta premierului canadian Justin Trudeau.