Acasă Cultura / Culte România participă la London Design Biennale 2025. Asociația Art Mirror reprezintă țara...

România participă la London Design Biennale 2025. Asociația Art Mirror reprezintă țara pentru a doua oară

Asociația Art Mirror din Cluj-Napoca va reprezenta România la London Design Biennale 2025, eveniment care va avea loc în perioada 5-29 iunie.

Artiștii români au fost selectați pentru cea de-a cincea ediție a prestigiosului eveniment, după ce, în urmă cu doi ani, aceeași organizație a asigurat pentru prima dată participarea României la bienală.

London Design Biennale este un eveniment dedicat inovației, creativității și cercetării în design. O dată la doi ani, sunt selectate, pe baza unor criterii bine definite, cele mai relevante abordări ale designului contemporan.

Ediția din 2025 a bienalei, cu tema „Surface Reflections”, explorează conceptul de reflectare a realității prin design, punând accent pe relația dintre suprafețe, materiale și experiența umană.

 Ce propune Art Mirror pentru Pavilionul României

 Art Mirror va expune o instalație artistică inovatoare, menită să creeze o punte între artă, tehnologie, design sustenabil și promovarea României prin personalități de marcă.

Instalația de artă cu care Art Mirror va reprezenta țara noastră la Bienala de  Design va fi compusă din trei elemente principale:

Un element fizic: o instalație specială realizată din CD-uri reciclate, dispuse în formă circulară, la care se adaugă o structură ce evocă aripile unei păsări suspendate, simbolizând zborul și libertatea de exprimare.

Un element artistic interactiv: fiecare CD va avea un cod QR care, odată scanat, va dezvălui ilustrațiile unor personalități românești care au schimbat modul în care țara noastră este percepută la nivel internațional.

Un element social: instalația va integra alfabetul Scripor, primul cod tactil al culorilor din lume, pentru a asigura accesibilitate persoanelor cu deficiențe de vedere. Astfel, vizitatorii vor putea explora lucrările prin atingere și tehnologie digitală.

Pentru realizarea proiectului, echipa de artiști a colectat deja peste 150 kg de CD-uri, 10.000 de bucăți de plastic din electrozi de EKG, 200 kg de hârtie și 500 kg de dopuri de plută.